Sari la conținut
pe-7-septembrie-1997-a-luat-nastere-google

Am putea considera data de 7 septembrie drept  "ziua de naştere" a celui mai celebru motor de căutare "Google".

Data de 7 septembrie marcheaza de fapt ziua când a fost fondată Google Inc.

În ianuarie 1996, Larry Page şi Sergey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford au pus bazele unui proiect de cercetare care presupune crearea unui motor de căutare prin care să se analizeze relaţiile dintre site-uri şi altfel să se aducă rezultate mai bune faţă de restul motoarelor de căutare.

Algoritmul care stă la baza căutării Google se numeşte PageRank, fiind o metodă de notare de la 0-10 a unui site în funcţie de popularitatea, relevanţa şi calitatea acestuia. Google menţionează chiar în paginile sale: " Inima programului nostru este PageRank , un sistem de notare a paginilor dezvoltat de fondatorii noştrii Larry Page şi Sergey Brin".

Proiectul de cercetare a fost numit la început BackRob, ca mai apoi să fie schimbat în Google, de la termenul matematic "googol".

Pe 7 septembrie 1997 cei doi au înregistrat domeniu google.com, ca mai apoi în 1998 să ia naştere compania Google Inc.

Treptat compania s-a dezvoltat în mod uimitor, având un număr din ce în ce mai mare de angajaţi.


   În anul 2000 motorul de căutare a atins 1 miliard de pagini indexate şi a fost îmbunătăţit pentru utilizarea în 15 limbi străine. Tot în acelaşi an a fost lansat AdWords, precum şi bara de instrumente Google.

În următorii ani Google a ajuns să fie tradus în peste 70 de limbi şi a lansat diverse servicii: google news, froogle, google labs.


  În 2004 a avut loc un moment esenţial: Google a lansat Gmail, serviciul gratuit de email cu diverse facilităţi şi un spaţiu mare de stocare. Foarte multe persoane îşi au în prezent adresa de e-mail pe g-mail.

Alte servicii şi aplicaţii de mare importanţă  (care aproape putem spune că au schimbat în bine lumea) sunt: Google Maps, Google Earth, Google Play, Google Drive, Google Print, Google Street View, Google Translate, Panoramio.

Acestea se numară printre cele mai cunoscute servicii, dar sunt şi câteva mai puţin cunoscute, cum ar fi: What Do You Love, Google Health, Google HotPot, Google Mars, Google Correlate.

Google s-a tot extins. Browserul Chrome deţine un procent important din piaţa globală de internet. În plus sistemul de operarea Android de la Google a devenit şi el un jucător dominant pe piaţa smartphone.

Pe parcursul timpului au fost lansate multe servicii şi aplicaţii, cele mai multe dobândind succes mondial, iar unele ramânând la stadiul de test.


   Până în 2005, compania sărbătorea aniversarea Google pe 7 septembrie, exact în ziua înfiinţării. Din 2005, însă, Google a schimbat data festivităţilor la 27 septembrie pentru a coincide cu anunţul numarului record de pagini indexate de motorul de căutare.

Aşadar când exista idei şi creativitate, pare că se poate schimba viitorul internetului şi implicit al omenirii. Putem cred spune că Larry Page şi Sergey Brin, le-au schimbat mult viaţa celor obişnuiţi să-şi petreacă timp îndelungat lângă calculator. Cum ar fi lumea de azi, fără motorul de căutare Google? Dar fără Google Maps? Dar fără Street Wiew? Nu vrem să ne imaginăm.

Comentarii

Ultimă oră