Sari la conținut

Pe 14 octombrie o celebrăm pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

pe-14-octombrie-o-celebram-pe-sfanta-cuvioasa-parascheva

Astăzi, lumea ortodoxă e în mare sărbătoare! Pe 14 octombrie, an de an, o celebrăm pe Cuvioasa Parascheva. Faptul că provine din neamul românesc este un motiv în plus de bucurie şi mândrie. Se spune că Sfânta Parascheva ne ocroteşte ţara. Iar românii o preţuiesc cum se cuvine şi îi respectă cu evlavie sărbătoarea!


  O întâlnim denumită fie Parascheva, fie româneşte, Paraschiva.


  "Grabnic ajutătoarea şi mult folositoarea", aşa e cunoscută Cuvioasa Paraschiva. Este oficial, ocrotitoarea Moldovei şi una dintre cele mai importante Sfinte făcătoare de minuni şi aducătoare de alinare celor aflaţi în suferinţă!


  Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, într-un sat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: “Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”. Aceste cuvinte au facut-o să-şi dăruiască hainele săracilor.


  S-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei. După ce a vazut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară.  S-a întors şi a murit la 27 de ani.

Sfânta a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, când unor creştini li s-a arătat în vis sfânta care le-a zis să-i dezgroape osemintele pământeşti. De atunci, moaştele au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale.


  În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 şi de atunci, în această zi de 14 octombrie este cinstită Cuvioasa Parascheva de Biserică şi de miile de români evlavioşi care vin în pelerinaj din toate părţile ţării. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.


  SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA s-a arătat în visul a doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt. Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni. Aşa că nu-i de mirare că an de an, românii care vor să-şi găsească alinare sau să se vindece de boli, ori care aşteaptă pur şi simplu o minune, merg să se roage la Iaşi, în pelerinaj la Sfintele Moaşte!

Moaştele Sfintei Parascheva, de-a lungul anului, sunt îmbrăcate diferit, în funcţie de evenimente. Sfânta îmbracă straie diferite , după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


  Însăşi Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se realizează după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Şi nu sunt lucrate oricum. Croitorii ţin post şi fac rugăciuni înainte de a începe să le lucreze.


  La zile mari Sfânta Parascheva e îmbrăcată în culori deschise, iar în posturile de peste an, în culori închise.


  Ritualul înveşmântării are reguli stricte! Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite apoi unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei. Cât sunt schimbate veşmintele, Catedrala este închisă.


  Ziua de 14 octombrie este de mare sărbătoare! Însă nu e una veselă. E o zi de pomenire a celor dispăruţi, de post şi rugăciune pentru îndeplinirea dorinţelor!

În tradiţia populară, la această dată se fac previziuni ale timpului în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor.


  Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de mioarele lor.


  Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, e semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.


  Numită “luminătoarea casnică a Moldovei”, Sfânta Parascheva este cea care protejează femeile căsătorite şi pe care le ajută la naştere, care căsătoreşte fetele şi poartă de grijă animalelor sălbatice.

Cuvioasa Parascheva, făcătoarea de minuni din Calendarul Ortodox, are o influenţă foarte mare asupra conştinţei poporului român. Astfel că, an de an, hramul acesteia transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară, credincioşii înălţând rugăciuni pentru sănătate şi pace la racla cu moaştele acesteia.

Comentarii

Ultimă oră