Sari la conținut

„Pasărea în văzduh” - un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi

pasarea-in-vazduh-un-omagiu-adus-lui-constantin-brancusi

Marţi, 28 februarie 2017, de la ora 19.00, braşovenii sunt aşteptaţi la un altfel de spectacol, la Centrul Cultural Reduta.

„Pasărea în văzduh”, de George Ciolpan, este un spectacol de pantomimă, un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip de artă.

„„Spectacolul de pantomimă a fost gândit, regizat şi este jucat de actorul George Ciolpan, născut în Republica Moldova, stabilit de multă vreme la  Maiestuozitatea prestaţiei sale, aşadar, nu poate fi pusă la îndoială, fiind ritmată şi sensibilă deopotrivă. În spectacolul «Pasăre în văzduh» Ciolpan rememorează printr-o bogăţie de mişcări şi mimici verva vieţii şi creaţiei celui mai mare sculptor român, singuraticul şi boemul care a oferit cea mai înaltă formă de expresivitate a artei moderne, Constantin Brâncuşi ”, susţin organizatorii.

Etapele existenţei lui Brâncuşi se deschid ca un evantai prin intermediul pantomimei lui George Ciolpan. Reprezentaţia, pe alocuri tristă şi sumbră, dar totuşi însufleţită de o mare grandoare, zugrăveşte momente importante din viaţa sculptorului, iar fiecare scenă ce prezintă o perioadă sau o trăire a artistului este legată de următoarea prin diverse gânduri ale lui Brâncuşi care răsună pe fundal. „Nu mai sunt demult al acestei lumi; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup - mă aflu printre lucrurile esenţiale” - astfel începe „teatrul tăcerii”.

Râsete, reproşuri, neînţelegere, gălăgie, răutate, invidie sunt reacţiile sordide pe care le-a înfruntat Constantin Brâncuşi de-a lungul vieţii, deşi publicul era dornic să-l cunoască, iar de admiratori nu ducea lipsă. Cu toate acestea, cu cât îi creştea mai mult faima, cu atât artistul devenea mai pustnic. În fond, relaţiile sale cu cei din jur erau superficiale sau strict profesionale. „Aşteptaţi până când voi muri - şi veţi putea vedea numai cum vulturii se vor aduna împrejurul meu”, asta spunea Brâncuşi în anii săi de viaţă.

George Ciolpan este unul dintre cei mai cunoscuţi actori-mimi din spaţiul românesc şi foarte apreciat la nivel mondial. Îşi dovedeşte pe deplin măiestria în spectacolul „Pasăre în văzduh” unde demonstrează un control uimitor al corpului şi o flexibilitate care îi permite să ilustreze prin intermediul gesturilor orice obiect, fiinţă sau stare.

George Ciolpan s-a născut în Basarabia, dar actualmente locuieşte la Braşov. În copilărie s-a antrenat, timp de zece ani, ca acrobat într-o şcoală specializată din Rusia, după care a urmat actoria la Universitatea de Arte din Chişinău. Şi-a definitivat studiile la Universitatea din Sankt-Petersburg şi s-a perfecţionat la Mime Body School of Drama din Paris. Combinând marea şcoală de teatru rusă cu stilul francez de pantomimă, George Ciolpan a reuşit să ducă arta pantomimei într-o nouă şi originală direcţie, dovedindu-se un actor-mim unic la noi în ţară. A susţinut numeroase turnee în Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Turcia, Franţa, Italia, Spania, Suedia.

Spectacolul  „Pasărea în văzduh” a fost distins cu Marele Premiu şi Trofeul Festivalului la Gala Star 2015.

Biletele se pot achiziţiona de la Centrul Cultural Reduta, preţul unuia fiind de 25 de lei (preț redus – 15 lei).

Comentarii

Ultimă oră