Sari la conținut

Plătim  factura la căldură cu promisiuni. O spun braşovenii captivi în sistemul centralizat de încălzire, care au crezut în promisiunile primarului George Scripcaru, preşedintele PDL Braşov.
Edilul spunea acum un an că facturile din această iarnă vor fi chiar mai mici decît în 2010, dar preţul gigacaloriei a crescut în luna ianuarie a acestui an. Acestea au fost însă  vorbe deşarte, spune consilierul local PNL, Adrian Atomei. Şi asta pentru că preţul gigacaloriei a crescut cu aproape 7 lei în luna ianuarie, iar facturile la întreţinere sunt mai mari cu 20 de procente.
Victime ale promisiunilor portocalii sunt însă braşovenii, care se plâng că strâng cureaua şi renunţă la foarte multe lucruri pentru a-şi achita facturile la întreţinere.
“Nu ştiu dacă o să ne mai permităm să achităm facturile, mai degrabă mergem la medic cu copiii, ne îmbolnăvim pentru că nu avem cum să plătim toate astea. Eu cel puţin ce să zic, am nişte facturi uriaşe” a mărturisit o braşoveancă.
“Ăştia ne ia şi pielea de pe noi, am scăpat de unele, dăm în altele, toate se scumpesc cresc preţurile şi zi de zi salariile stau pe loc, pensiile stau pe loc. Nu mai avem ce le spune să plece de acolo să lase pe alţii că noi ne-am săturat de ei la conducere, aceşti conducători nu-şi dau seama de greutăţile omului. Eu nu văd de ce creşte gigacaloria, nu văd motivul, ce ne aduce ceva îmbunătăţiri în apartamente?” se întreabă o pensioanară.
“E mai scumpă întreţinerea faţă de luna trecută, dar renunţăm la multe, foarte multe, nici medicamentele nu pot să mi le iau toate că n-am cu ce din 7 milioane, n-am cu ce” a adăugat un alt pensionar.
“Greu ne descurcăm eu am pensie foarte mică, noroc că munceşte soţul şi acum la 73 de ani să acopere cheltuielile, că dacă ar fi după mine ar fi vai şi amar am pensie 777 de lei şi aici costul e foarte mare. Am renunţat şi la medicamente, m-am neglijat într-un hal fără de hal, e fără cuvinte” ne spune cu lacrimi în ochi o bătrână.
“Scumpirea e aberantă. De ce să scumpim? Gazele sunt româneşti. De ce am dat bogăţia ţării pentru a profita alţii, ar trebui reduse şi nicidecum scumpite. Pensiile sunt mici, salariile sunt mici avem viaţă grea, renunţăm la viaţă asta e” ne-a spus un alt braşovean.
Încă o minciună electorală. “Din păcate aşa cum ştiţi şi dumneavoastră şi cum de altfel şi braşovenii şi-au dat seama a fost o promisiune electorală a primarului George Scripcaru, în primul rând, şi a celor care l-au susţinut din PDL şi a Guvernului Boc, că la Braşov şi la nivel naţional gigacaloria va fi mai ieftină.  La Braşov primarul Scripcaru a promis acest lucru şi datorită proiectului pe care l-a propus şi care se află în derulare în perioada aceasta, dar se pare că sunt promisiuni deşarte fiindcă am avut în ianuarie o scumpire a gigacaloriei cu aproape 7 lei” ne-a declarat consilierul local PNL, Adrian Atomei.
Facturi mai mari cu 20%. În medie, factura la încălzire pentru o garsonieră a fost în luna ianuarie de 119 lei, la un apartament de două camere de 238 lei, la trei camere - 297 lei, iar la patru camere - 377 lei. Braşovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au plătit practic cu 15-20 la sută mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, faţă de lunile noiembrie şi decembrie 2011. În timp ce aproape 40 de milioane de euro, acordate pentru domeniul schiabil de fostul Ministru al Turismului Elena Udrea, se topesc pe pârtie, braşovenii racoraţi la sistemul centralizat se roagă să vină vara ca să scape de facturile uriaşe. Consecvent atitudinii legate de întrebările postului nostru primarul Braşovului, George Scripcaru, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. L.N.

Comentarii

Ultimă oră