Sari la conținut

Şeful misiunii OSCE de observatori la alegerile prezidenţiale a prezentat concluziile preliminare referitoare la al doilea tur de scrutin.  Conform raportului OSCE, turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 a confirmat aspectele pozitive notate în primul tur. În general, s-au respectat angajamentele faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale pentru alegeri democratice, libertăţile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv şi administrarea eficientă a alegerilor.

"Modelul de desfăşurare a alegerilor în turul al doilea al prezidenţialelor a fost în general conform angajamentelor OSCE, dar informaţiile despre nereguli ar trebui investigate fără întârziere şi, pentru a spori transparenţa şi încrederea în procesul electoral, autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultate pentru fiecare secţie", a spus Vadin Zhdanovich.

Şeful misiunii OSCE a mai spus că, în general, mass-media a acoperit bine evenimentul, astfel încât alegătorii au putut să facă o alegere în cunoştinţă de cauză.

Misiunea OSCE a remarcat şi intensificarea campaniei negative din partea ambelor echipe politice. Observatorii OSCE consideră că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slăbiciunile rămase astfel încât să fie îmbunătăţit procesul electoral şi să fie întărită încrederea publică.

Comentarii

Ultimă oră