Sari la conținut

Ordin de la minister: „Şcoala altfel”, de data asta în clase

ordin-de-la-minister-scoala-altfel-de-data-asta-in-clase

Amenințarea coronavirusului impune noi măsuri în grădiniţe, şcoli, facultăţi

Dat fiind că au apărut tot mai multe cazuri de îmbolnăvire confirmate, cu coronavirus în Europa, în special în Italia, unde este o mare parte din diaspora românească, autorităţile române iau preventiv măsuri speciale.

Astfel, Ministerul Educaţiei a trimis, ieri, o notă nouă către Inspectoratele Şcolare, prin care anunţă o serie de măsuri pe care acestea să le pună în practică, „având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinate de creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile de învăţământ, precum şi atenţionările Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri”.

Concret, se cere limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităţilor care implică deplasări în străinătate.

În condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa Direcţia de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, cu privire la destinaţia plecării, durata acesteia şi numele persoanei/persoanelor care au efectuat deplasarea. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că persoana este clinic sănătoasă”.


  De asemenea, Ministerul mai cere „limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective şcolare sau extraşcolare (simpozioane, conferinţe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau naţional)”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă ca activităţile planificate în cadrul Săptămânii „Şcoala altfel” să se desfăşoare în sediul/incinta unităţilor de învăţământ, evitând în acest mod riscul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri. Altfel spus, se vor anula excursiile şi alte activităţi mult aşteptate de copii în această perioadă.

Pe de altă parte şi Universităţile au fost atenţionate să aibă în vizor situaţia studenţilor.

Ieri, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie – 08 martie, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în zonele cu risc trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.
„Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale. În situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, universităţile au obligaţia de a informa Direcţia de sănătate publică.

În baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la decizia luată”, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Comentarii

Ultimă oră