Sari la conținut

Oportunități de afaceri internaționale pentru mediul de afaceri brașovean prin Camera de Comerț și Industrie Brașov

oportunitati-de-afaceri-internationale-pentru-mediului-de-afaceri-brasovean-prin-camera-de-comert-si-industrie-brasov

Camera de Comerţ și Industrie Brașov ca organizaţie autonomă neguvernamentală, de utilitate publică și apolitică, potrivit prevederilor legii sale de organizare şi funcţionare și a Statutului propriu, reprezintă, apără şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri, în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate.

După o perioadă plină de provocări pentru întreaga societate, motivați fiind de misiunea noastră de a sprijini mediul de afaceri brașovean, cu atât mai mult în aceste momente, dorim să oferim continuitate dezvoltării afacerilor și colaborărilor internaționale în zona Brașovului.

În acest sens, Camera de Comerț și Industrie Brașov se implică în organizarea evenimentelor (online și offline) ce prezintă oportunități de afaceri internaționale cu diferite tări, cu scopul de a promova piața brașoveană și de a facilita contacte directe între companiile brașovene și cele din străinătate.

Astfel, în data de 26 noiembrie 2020, a fost organizată împreună cu Camera de Comerț și Industrie Moscova - Comisia pentru Afaceri Externe (Rusia) o masa rotundă, online, în formatul unui dialog deschis de afaceri, destinată IMM-urilor interesate să coopereze la nivel internațional, prin care s-au identificat oportunitățile de afaceri cu comunitatea rusă, atât în ceea ce privește schimburile de afaceri, cât și logistica necesară (intermediere, transport, depozitare, modalități de plată).

Domnul Silviu Costea – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov a fost unul dintre invitații speciali la această masa rotundă unde a susținut o prezentare a mediul de afaceri brașovean, cuprinzând și oportuniățile de colaborare româno-ruse. Acest dialog deschis a fost pe tema: “Rusia-România - modalități de adaptare a afacerilor/cooperării la noile realități economice” în contextul perspectivelor favorabile pentru evoluţia investiţiilor din Rusia în România, nu numai în sectorul combustibililor şi al energiei, dar şi ținând cont de prezenţa afacerilor româneşti pe piaţa rusă. Temele de discuție abordate au fost: cooperarea comercială externă între regiunile României și Rusiei: interese, strategii, tehnologii; localizarea unităților de producție din România și Rusia; oportunități logistice pentru dezvoltarea operațiunilor de export-import între România și Rusia; direcții prioritare de dezvoltare a cooperării; posibilitatea importului-exportului de produse pentru crearea infrastructurii rutiere și a ingineriei de mediu; transfer de tehnologie; exemple de afaceri.

Săptămana acesta, în data de 3 februarie 2021 a fost organizat “Forumul de afaceri online România – Pakistan”, eveniment care a avut ca principal obiectiv promovarea schimburilor comerciale între România și Pakistan, sens în care evenimentul online a cuprins și o sesiune de “match-making” între companiile participante din cele două țări, sub forma unor paneluri distincte, în funcție de domeniul de activitate.
Evenimentul s-a concentrat pe următoarele sectoare industriale: industria ușoară (textile), mașini și echipamente (inclusiv mașini agricole și piese auto), industria alimentară (inclusiv legume, fructe și cereale) și industria extractivă (resurse minerale neenergetice);

De asemenea, Camera de Comerț și Industrie Brașov informează entitățile comerciale/ antreprenorii brașoveni, care dezvoltă sau doresc să dezvolte relații comerciale cu China, despre a cincea întâlnire a liderilor locali China-CEEC ce va avea loc mâine, 5 februarie 2021 între orele 16:00-20:15 (GMT+8, Beijing Time) pe platforma Zoom. Agenda acestei întalniri poate fi consultată AICI.


Totodată, în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Brașov funcționează Centrul Enterprise Europe Network (EEN) care este o inițiativă a Comisiei Europene cu scopul de a sprijini IMM-urile să inoveze şi să-şi dezvolte activitatea pe alte piețe internaționale. Rețeaua este activă în mai mult de 60 de țări, reunind 6.000 de experți din peste 600 de organizații membre.


Centrul EEN Brașov din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Brașov vă oferă în mod GRATUIT asistență ONLINE pentru:


l Crearea și publicarea profilului firmei dumneavoastră în baza de date EEN (http://een.ec.europa.eu), ce cuprinde peste 6000 de IMM-uri și identificarea de parteneri de afaceri;
l Accesarea programelor europene și a oportunităților de finanțare existente;
l Participarea la întâlniri B2B din cadrul târgurilor și expozițiilor naționale și internaționale;
l Consolidarea managementului inovării prin instrumente de evaluare online ale Academiei IMP3rove Düsseldorf.


Camera de Comerț și Industrie Brașov continuă să sprijine agenții economici brașoveni în demersurile lor de a intra în contact cu noi piețe și contribuie la extinderea relațiilor comerciale cu Asia (Rusia, Pakistan, China), identificând oportunitățiile de afaceri internaționale care prezintă interes pentru mediul de afaceri brașovean.

Comentarii

Ultimă oră