Sari la conținut

Operaţiune de salvare în Livada Poştei! Clădirea rectoratului luată cu asalt de medici! (GALERIE FOTO)

operatiune-de-salvare-in-livada-postei-cladirea-rectoratului-luata-cu-asalt-de-medici-galerie-foto

Exerciţiu de amploare în centrul oraşului. Peste 250 de persoane au participat la unul dintre cele mai complexe exerciţii în caz de situaţie de urgenţă, din ultimii ani. Conform scenariului, după producerea unui cutremur cu o magnitudine de 7,5 pe scara Richter, mai multe imobile din centrul vechi au fost afectat.
Zeci de persoane au fost rănite şi prinse sub dărâmături şi a fost nevoie de intervenţia a unui număr impresionant de forţe pentru salvarea victimelor şi pentru înlăturarea urmărilor produse de seism.  
Exerciţiul a prevăzut iniţial salvarea mai multor turişti blocaţi la etajele superioare ale unui hotel din centru, asta după ce în urma seismului lifturile au rămas blocate şi scările imobilului s-au prăbuşit.  
Imediat după aceea echipajele de intervenţie s-au deplasat în număr şi mai mare la Rectoratul Universităţii Transilvania, unde conform scenariului exerciţiului şi aici au fost mai mulţi răniţi.
Este vorba de 20 de victime care au nevoie de ajutor medical. Cei care nu au fost răniţi de dărâmături au fost evacuaţi din clădirea Rectoratului de către pompieri pe scara unei autospeciale iar alţii au sărit pe o imensă pernă gonflabilă.
La exerciţiu au mai participat şi mai mulţi elevi de la Şcoala Generală numărul 6 din Livada Poştei, care au fost evacuaţi. Şi elevii de la Colegiul Naţional Aprily Lajos au luat parte la simularea care prevăzut un incendiu şi mai multe victime prinse sub dărâmâturi. În acest caz s-au folosit şi doi câini de căutare de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. De asemenea în cadrul exerciţiului a fost simulat şi un incendiu la Biblioteca Judeţeană, unde s-a intervenit cu 3 autospeciale.

„Am dorit ca această simulare să se desfăşoare în timp real şi cât mai realist posibil tocmai pentru a vedea sincopele care pot să apară. Am dorit să fie prezenţi un număr câr mai mare de voluntari. Un număr de 250 de persoane, dintre care 70 de voluntari din partea Crucii Roşii, participă la acest exerciţiu şi jandarmi, poliţişti şi parte militară” a declarat Mihai Mihaci prefectul judeţului Braşov.
„Am testat capacitatea de intervenţie a tuturor forţelor intr-un caz real, am testat capacitatea de conducere, manageriere a unei intervenţii în caz de cutremur, totodată am testat inclusiv capacitatea de a transporta şi preluarea victimelor la primiri urgenţe şi în locul special amenajat. Per ansamblu acest exerciţiu a demonstrat că suntem capabili de a intervene într-o situaţie reală, toate forţele reunite au acţionat concomitent şi conform planurilor” a declarat col Stelian Rechiţean şef ISU Braşov

Braşovenii care au văzut desfăşurarea de forţă au fost impresionaţi şi au spus că astfel de exerciţii de amploare ar trebui să aibă loc  mai des.
„Importanţa lor este deosebită pentru că e una să ai pe hârtie un plan, în faţă şi nu e decât un plan, te uiţi la el şi vorbeşti şi alta este să mergi pe teren împreună cu colegi de la alte structuri cu care poate altfel poate nu ai posibilitatea să te întâlneşti să lucrezi la faţa locului pe o situaţie aproximativ reală” a declarat  dr Cristina Vecerdi coordonator SMURD Braşov.

Comentarii

Ultimă oră