Sari la conținut

Opera Braşov îl omagiază pe marele compozitor italian, Giacomo Puccini

opera-brasov-il-omagiaza-pe-marele-compozitor-italian-giacomo-puccini

„Tosca” este primul spectacol din luna iunie la Opera Braşov. Va fi urmat de spectacolele „Boema” şi „Gianni Schicchi”. În acest fel, instituţia braşoveană îl omagiază pe marele compozitor italian, Giacomo Puccini, de la naşterea căruia se împlinesc 160 de ani.


  Sâmbătă, 2 iunie 2018, la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, melomanii sunt invitați la un spectacol grandios - opera „Tosca” de Giacomo Puccini.


   Libretul operei a fost creat de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victor Sardou. Piesa de teatru a fost montată la Paris în anul 1887 și a fost vizionată de Giacomo Puccini în același an, la Milano. Rolul titular a fost interpretat de celebra actriță Sarah Bernhardt. Impresionat de subiectul dramatic, Puccini a compus opera „Tosca” în anul 1899, după o colaborare furtunoasă cu cei doi libretiști și cu editorul Giulio Ricordi.

Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma. În rolul titular a evoluat soprana Hariclea Darclée, pentru care compozitorul a compus în mod special, la rugămintea artistei, aria „Vissi d´arte...” devenită astăzi una dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

În spectacolul programat pentru sâmbătă, 2 iunie 2018, la Brașov, în distribuţie vor putea fi văzuți Cristina Radu (debut) – Floria Tosca, Cosmin Marcovici (Opera Naţională Română Iaşi) – Mario Cavaradossi, Lucian Petrean (Opera Naţională Bucureşti) – Scarpia, Dan Popescu (debut) – Angelotti, Lorand Cristian – Sacristanul, Nicolae Zaharia – Sciarrone, Claudiu Bugnar – Spoletta, Paul Tomescu – Temnicerul, Mariana Lazăr – Pastorul, Nicoleta Sasu – Statuia.

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Pe scenă se vor afla şi talentaţii cântăreţi ai Corului UNISON - seniorii. Corul va fi condus de dirijorul și managerul general George Dumitrașcu.

Conducerea muzicală a spectacolului îi aparține maestrului Nicolae Dohotaru (Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău).

Montarea de la Opera Brașov a operei „Tosca” a fost realizată, în 2013, de regizorul italian Matteo Mazzoni, împreună cu scenografa Rodica Garștea. Asistent regie: Asineta Răducan. Dirijor cor: Leonard Boga. Regia tehnică: Marilena Aldea.


  La Opera Brașov, odată cu acest spectacol, debutează Luna Puccini ca un omagiu adus marelui compozitor italian, Giaccomo Puccini, la împlinirea a 160 de ani de la nașterea acestuia.

Alături de „Tosca”, spectatorii vor avea ocazia să mai urmărească și alte lucrări însemnate compuse de el: „Boema”, pe 9 iunie 2018, și „Gianni Schicchi”, pe 17 iunie, în cadrul Studioului Experimental de Operă, în care își vor da concursul studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea „Transilvania” Brașov.

Preț bilete: 30 lei; 20 lei

În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!


   Biletele se vând la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.


   Program: Marți – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Comentarii

Ultimă oră