Sari la conținut

Omagiu adus lui Badea Cârţan, la 170 de ani de la naşterea sa

omagiu-adus-lui-badea-cartan-la-170-de-ani-de-la-nasterea-sa

Reprezentantele Asociaţiei „Iia Călătoare” vor aduce un omagiu în memoria lui Badea Cârţan, la 170 de ani de la naşterea sa, în cadrul unui eveniment care va avea loc joi, 24 ianuarie 2019, de la ora 16.30, la monumentul ridicat în cinstea lui, lângă Casa de Cultură.

„Pentru a-i cinsti memoria, eforturile, dar şi dragostea pentru ţară, vom depune o coroană de flori la statuia lui, împreună cu doamnele din grupul Şezători în Ţara Făgăraşului. Vă aşteptăm alături de noi, cu o floare, o lumânare sau un gând bun”, au explicat reprezentantele Asociaţiei.

Pe 24 ianuarie 1849, la poalele Munţilor Făgăraş, în Cârţişoara, s-a născut Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească în timp ce mergea cu oile la păscut -, iar mai apoi a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, inclusiv prin răspândirea cărţilor româneşti în satele din Ardeal, volume care erau aduse clandestin din România.

Se spune că a cărat, timp de peste 30 de ani, către Ardeal, peste munţi, cu mari eforturi, pe cărări numai de el ştiute, peste 250.000 de exemplare de cărţi scrise în limba română, în greutate totală de peste 20 de tone. Munca sa de ridicare culturală a românilor transilvăneni nu era pe placul autorităţilor maghiare, care toată viaţa sa l-au urmărit, apoi l-au arestat, i-au confiscat şi distrus cărţile.

Pentru a vedea cu ochii săi mărturii privind originea latină a poporului român, a călătorit pe jos până la Roma, unde s-a aflat la Columna lui Traian, iar în 1877 s-a înrolat, ca voluntar, în Războiul de independenţă.

Badea Cârţan a întruchipat credinţa totală pe care un ţăran simplu a putut să o simtă pentru visurile cărturarilor din vremea lui, dar şi o evlavie nemărginită pentru carte, în care regăsea doar lumină şi mântuire.

Comentarii

Ultimă oră