Sari la conținut

“Oda Bucuriei”: Europa şi-a serbat ziua la Braşov! (Foto galerie)

oda-bucuriei-europa-sia-serbat-ziua-la-brasov-foto-galerie

Anul acesta, pe 9 mai, Europa şi-a sărbătorit ziua la Braşov. Aici a avut loc Festivalul Regiunilor Europene. Organizarea şi atmosfera au fost demne de un oraş cu adevărat european. Au participat: Excelenţa Sa, Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei în România, profesorul Franz Schausberger, preşedintele Institutului Regiunilor Europene din Salzburg, care a venit cu o delegaţie formată din oficiali şi jurnalişti, Arnulf Gressel din partea Camerei de Comerţ a Austriei, europarlamentarii Renate Weber (PNL) şi Iuliu Winkler (UDMR) , George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, Christian Macedonschi, consilier local FDGR, Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, alături de alte oficialităţi locale.

La debutul manifestării, pe 8 mai, studenţii Universităţii Transilvania au avut privilegiul unei conferinţe incitante susţinute de profesorul doctor Franz Schausberger, cu tema „Regionalizare si descentralizare în Europa”. A urmat o altă conferinţă, pe 9 mai, la Centrul Cultural Reduta: „Administraţia locală şi regională modernă”, moderată de analistul politic Radu Magdin.  A fost lansată cartea Scrisoare către Europa, scrisă de elevii de la Liceul Unirea în limbile engleză, germană, română, maghiară, franceză şi spaniolă. Elevii braşoveni i-au citit scrisoarea Europei, în limbile ei.

Unul din cele mai europene momente ale zilei de 9 mai în Braşov, a fost „Cafe D’Europe” la Casa Hircher. Este un proiect al Institutului Regiunilor Europene care are loc, în fiecare an, într-un oraş european. Într-o atmosferă destinsă, la o cafea, elevii şi studenţii braşoveni au avut ocazia să participe la o întâlnire colocvială şi să pună întrebări oficialităţilor europene prezente. A fost un ... seminar cu totul special, relaxat şi relaxant. S-a vorbit despre toleranţă, regionalizare, activitatea Parlamentului European. Europarlamentarul PNL, Renate Weber, a reamintit că limba română este limbă oficială la Bruxelles.

De la ora 17, în Piaţa Sfatului a răsunat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene! Elevii de la Şcoala de Muzică din Braşov şi de la Liceul Johannes Honterus au realizat un Flash Mob muzical aplaudat la ... scenă deschisă.

A urmat, tot în Piaţa Sfatului, festivalul „Tradiţii şi obiceiuri româneşti în contextul european” cu standuri aparţinând diverselor zone ale României, dar şi ale ţărilor Uniunii Europene. Au fost prezentate produse gastronomice şi meşteşugăreşti care să ilustreze identitatea culturală specifică a membrilor marii familii europene.

Pe 9 mai 2014, Europa şi-a serbat ziua la Braşov, într-o atmosferă deosebită, demnă de un oraş cu adevărat european.

Comentarii

Ultimă oră