Sari la conținut

Obstacolele și pericolele în traficul rutier!

obstacolele-si-pericolele-in-traficul-rutier-

Odată cu lăsarea serii, când vizibilitatea este redusă foarte mult, prezența pe carosabil a unui obstacol poate crea dificultăți neașteptat de mari, al căror rezultat este de regulă accidentul.


În categoria obstacolelor de pe drum, riscul major poate fi reprezentat de, vehiculele staționate pe carosabil nesemnalizate, lucrările în carosabil nesemnalizate, copacii sau bolovanii căzuți datorită intemperiilor vremii, surpările de teren, materiale de construcții (pietriș, nisip, lemne) sau resturi menajere abandonate pe drumul public din diverse motive. Acestea, îi pot pune pe conducătorii auto în imposibilitatea de a acționa în timp util, pentru evitarea accidentului de circulație.


Pe drumurile din interiorul sau din afara localităților conducătorii auto pot întâlni, după lăsarea întunericului, animale nesupravegheate, vehicule nesemnalizate corespunzător (căruțe, biciclete, tractoare., etc.), vehicule cu defecțiuni la sistemul de iluminare/semnalizare, pietoni, etc., adevărate pericole pentru siguranța rutieră.


De asemenea în multe localități rurale lipsesc trotuarele pentru deplasarea în siguranță a pietonilor, astfel încât aceștia sunt nevoiți să se deplaseze pe partea carosabilă a drumului. Deși, pietonii care circulă pe partea carosabilă trebuie să poate îmbrăcăminte cu accesorii fluorescent reflectorizant sau o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri, sunt frecvente cazurile, când această predevere legală nu este respectată, iar riscul implicării acestora în accidente rutiere este crescut.


Iată de ce Poliția Brașov recomandă conducătorilor auto:


l Reducerea vitezei până la limita care asigură o bună vizibilitate și un control deplin al autovehicolului atunci când condițiile de drum și de trafic sunt nefavorabile;
l Supravegherea traficului și anticiparea pericolelor care-i vizează pe toți participanții la trafic;
l Verificarea periodică a stării de funcționare a sistemelor de frânare și iluminare/semnalizare precum și a instalației de climatizare/dezaburire a autovehiculului;
l Sporirea vigilenței la tranzitarea localităților;
l Asigurarea temeinică la efectuarea manevrei de depășire;
l Utilizarea centurii de siguranță, indiferent de locul ocupat în autovehicul.

NU UITAȚI:


RESPECTAREA REGULILOR NESCRISE ALE CONDUITEI PREVENTIVE VĂ AJUTĂ SĂ PREÎNTÂMPINAȚI EVENIMENTELE RUTIERE NEDORITE

Comentarii

Ultimă oră