Sari la conținut

Ministerul Sănătăţii impune producătorilor să micşoreze, de la 1 august, cu 15% preţul medicamentelor acordate gratuit de către stat pacienţilor din programele naţionale de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi afecţiuni oncologice, iar distribuitorilor şi farmaciştilor să scadă adaosurile comerciale. Dacă cei vizaţi direct nu au reacţionat încă, pacienţii spun că astfel se încurajează exporturile paralele şi bolnavii români rămân fără tratament.
Regula de la 1 august. Prevederile sunt cuprinse în proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul a listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Prin proiectul de act normativ, Ministerul Sănătăţii propune ca de la 1 august 2011 să dea producătorilor un preţ de decontare diminuat cu 15% în cazul medicamentelor din lista C2 acordate gratuit prin programele naţionale pentru pacienţi cu afecţiuni precum cancer, diabet, tuberculoză şi HIV/SIDA. De asemenea, potrivit noului mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).
Astfel, în noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va putea ocila între 8% şi suma fixă de 20 de lei. În formula actuală, cota poate fi între 14% şi 30 de lei. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 de lei, faţa de ponderea actuală, cuprinsă între 24% şi suma fixă de 35 de lei.
Se face economie. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 de milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi, potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.
Încurajează exporturile paralele. În timp ce autoritățile tot încearcă să găsească o metodă care să împace bugetul mic cu nevoile mari ale sistemului, măsurile luate până acum au dus exporturile paralele de medicamente la circa 600 de milioane de dolari în 2010. Exporturile paralele sunt realizate, în principal, de către distribuitorii care, profitând de faptul că prețul reglementat de minister pentru producători este cel mai mic din Europa, preferă să revândă medicamentele în afara țării, având astfel posibilitatea de a încasa bani mai mulți, dar și mai rapid.
Pacienţii cu afecţiuni grave se tem de altceva, că vor rămâne fără medicamente, o dată, din cauza acestor exporturi paralele, iar apoi fiindcă nici producătorii, nici distribuitorii, nici farmaciştii nu vor mai fi dispuşi să le aducă, în condiţiile în care vor lua mai puţini bani pe ele. Şi aşa, aceştia sunt afectaţi de întârzieri.

Comentarii

Ultimă oră