Sari la conținut

Obiceiuri nesănătoase care te îmbătrânesc

De ce unii oameni par mai tineri iar alţii nu îşi pot ascunde vârsta reală? Iată câteva obiceiuri nesănătoase care te îmbătrânesc cu zece ani.

Când încercăm să facem o rutină din lucrurile pozitive, rezultatele vor fi pe măsură. La fel se întâmplă şi când obiceiurile rele îşi fac loc printre activităţile noastre zilnice.
O cauză a îmbătrânirii organismului ar fi lipsa diversificării alimentaţiei. Corpul nostru are nevoie de mulţi nutrienţi, vitamine şi minerale, dar şi de substanţe active, de aceea alimentaţia trebuie diversificată, iar alimentele de sezon nu trebuie niciodată evitate.  Apoi, sedentarismul este un alt obicei care ne îmbătrâneşte prematur. Indiferent de cum alegem să facem mişcare, este important că ea să existe zilnic în stilul nostru de viaţă: fie alegi să mergi dimineaţă în parc la alergat, fie seara, fie ai un abonament la fitness, dans sau piscină, orice variantă de mişcare e binevenită.  Şi asta pentru că mişcarea menţine silueta, arde caloriile, reglează metabolismul, elimină stresul şi scade hormonii de stres, îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală, dar şi calitatea somnului  
Şi viciile ne îmbătrânesc, dintre acestea amintim doar fumatul şi alcoolul. Fumatul este unul din marii duşmani ai sănătăţii şi frumuseţii, având efecte negative atât asupra sistemului nervos, cât şi asupra sănătăţii tuturor celulelor din corp, cărora le afectează în primul rând respiraţia. Apoi, alcoolul, când este consumat zilnic în cantităţi mari, devine toxic, primul care suferă fiind sistemul digestiv, apoi ficatul. În timp, consumul exagerat poate duce la comă sau chiar... moarte.
Un alt obicei nesănătos este somnul în ore neadecvate. Se ştie că cel mai bun somn este cel de noapte, care se desfăşoară între orele 22:00 (sau 23:00, în funcţie de ritmul hormonal al fiecăruia, unii îl au un pic mai târziu) până la aproximativ 5:00 dimineaţă, când are loc vârful secreţiei de cortizol (un hormon foarte important în "managementul” stresului hormonal). Somnul de zi nu mai este nici pe jumătate util faţă de somnul din aceste ore.  Printre alţi factori nocivi sănătăţii se mai numără stresul, negativismul sau lipsa afecţiunii. Lipsa unor relaţii calde afectează sănătatea, îmbătrâneşte, scade randamentul psihic, inteligenţa emoţională, stima de sine şi aşa mai departe. Dacă aveţi prieteni, păstraţi-i cu grijă!

Comentarii

Ultimă oră