Sari la conținut
obiceiuri-in-vinerea-mare-


Ultima vineri din Postul Pastelui se numeste Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare si e ziua in care Hristos a fost rastignit. Dupa Scriptura, ostasii romani L-au rastignit pe Iisus Hristos, "la ceasul al treilea", adica dimineata, la ora 9.00, iar "pe la ceasul al noualea (pe la ora 15.00) a strigat cu glas tare, cutremurator: "Eli, Eli, Eli, lama sabactani?" - "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?". "Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand, si-a dat Duhul."


Pana la Inviere nu mai bat clopotele. In seara acesta, crestinii ortodocsi merg la Biserica sa asculte prohodul si sa ia parte la Inmormantarea Domnului.


Credinciosii trebuie sa ingenuncheze de trei ori in fata Sfantului Epitaf (o tesatura pe care este infatisata Asezarea Mantuitorului in Sfantul Mormant), sa sarute Sfanta Evanghelie si icoana Mantuitorului. La sfarsitul slujbei, preotul inconjoara impreuna cu toti credinciosii biserica de trei ori, in dangat de clopot. Este ultima oara cand mai suna clopotele pana in clipa Invierii Domnului.
Se tine post negru si nu se aprinde focul.

La Ierusalim, crestini din lumea intreaga refac in Vinerea Mare Drumul Crucii , traseul numit "Via Dolorosa", chiar daca dupa atatea secole nu se stie precis daca ruta, cunoscuta si sub numele de "Via Crucis" - Drumul Crucii -, si Opririle Crucii ar fi cele adevarate sau o simpla reconstituire simbolica, potrivit crestinortodox.ro.

Comentarii

Ultimă oră