Sari la conținut

La Râşnov s-a desfăşurat în week-end un festival medieval organizat de cavaleri autentici, membri ai celui mai vechi ordin din Europa: Ordinul Cavalerilor de Malta.

Ordin de 1000 de ani. Directorul festivalului, Gheorghe Rusu, el însuşi cavaler de Malta, a făcut o scurtă incursiune prin istora ordinului: recunoscut oficial de papă în jurul anului 1090, Ordinul Cavalerilor Sfântului Ioan din Ierusalim sau cavalerii Ioaniţi este cel mai vechi dintre cele trei ordine cavalereşti din Europa, alături de Ordinul Cavalerilor Teutorni şi Ordinul Cavalerilor Templieri. După ce au fost alungaţi din Ierusalim, ioaniţii s-au stabilit în Cipru, apoi în insula Rhodos, iar mai târziu au ajuns în Malta - de unde provine şi actualul nume – dar au fost evacuaţi de aici, de către Napoleon. În 1834 cavalerii s-au stabilit definitiv la Roma. Iniţial, ei acordau îngrijire medicală cruciaţilor, apoi au participat la războaie. În prezent, susţine reprezentantul ordinului, Cavalerii de Malta sunt implicaţi în acţiuni de binefacere.  Primirea în rândul cavalerilor se face numai în baza unei recomandări venite din partea unui membru, iar criteriile de admitere sunt stricte.

Prima atestare a Ţărilor Române. Pe de altă parte, şeful Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov, Nicolae Pepene, susţine că de numele ioaniţilor este legată prima atestare documentară a formaţiunilor prestatale de pe teritoriul actualei Românii. „În 1247 regele Ungariei oferea ioaniţilor teritorii din Ţara Haţegului şi din Oltenia, acesta fiind primul act oficial în care sunt amintite ţările române”, a explicat Pepene. Chiar dacă festivalul nu a fost la fel de spectaculos, Nicolae Pepene a afirmat că la această primă ediţie a Festivalului Cavalerilor de Malta „au participat cavaleri adevăraţi, care au prezentat simbolurile autentice ale ordinului”.

În 2012 vin şi Teutorii şi Templierii. Îmbrăcaţi în mantiile tradiţionale, vineri, cavalerii au participat la slujba religioasă prilejuită de Sărbătoarea Ioan Botezătorul (patronul spiritual al ordinului), ocazie cu care a şi fost botezat copilul unui cavaler. Apoi, unii călare, alţii pe jos, dar toţi înarmaţi, au participat la parada cavalerilor, la concertul de orgă de la Biserica Evanghelică, după care, în Valea Cetăţii, în cadrul unui turnir, ei au demonstrat că nu au uitat să mânuiască armele medievale. Seara, în grădina Cetăţii au organizat o cină medievală. Sâmbătă, cavalerii au vizitat bisericile fortificate de la Ghimbav, Cristian şi Prejmer, iar seara, în Poiana Braşov, au participat la un eveniment caritabil. La eveniment au participat aproximativ 200 de cavaleri, din România (150), Italia, Austria şi Germania. Pepene speră ca, la Râşnov, în 2012, lângă cavalerii de Malta, să fie aduşi Teutorii şi Templierii.

Comentarii

Ultimă oră