Sari la conținut

O nouă premieră la Teatrul ”Sică Alexandrescu”

o-noua-premiera-la-teatrul-sica-alexandrescu-(1)

Sfârşitul de stagiune teatrală aduce la Teatrul „Sică Alexandrescu” o nouă premieră: ”Auto” de Ernesto Caballero. Regia îi aparţine lui Sorin Militaru. Scenograf: Cristian Marin. Din distribuţie fac parte: Bianca Zurovski, Ligia Stan, Marius Cisar, Doina Teodoru.
Avanpremiera va avea loc duminică, 1 iunie, la ora 19.00 la Sala Studio.


Ernesto Caballero, dramaturg spaniol de succes, al cărui debut editorial a avut loc în 1985, este actualmente directorul Centrului Naţional de Dramă din Madrid (instituţie ce are misiunea de a promova dramaturgia contemporană, cu un accent special pe activitatea dramaturgilor spanioli).
Pentru Caballero, dramaturgul are datoria de a vorbi despre realitate, dar a vorbi despre realitate înseamnă „a genera zone de insecuritate“. În piesele sale, acest fapt se traduce prin folosirea predominantă a interogaţiei, prin abilitatea de a jongla cu sensurile duble, cu ambiguitatea teatrală: „îmi place ca personajele mele să delireze, să relateze... nu îmi este teamă de excesul de verbalizare, îmi place să lucrez cuvântul, îmi plac jocurile verbale, solilocviile...“ Un astfel de cuvânt plurisemantic este, de altfel, şi cel care dă titlul piesei montate de Teatrul „Sică Alexandrescu” (Auto a avut premiera în 1993). Pe de o parte, el reprezintă un termen specific vocabularului teatral, care evocă el autosacramental, genul alegorico-religios iniţiat de Lope de Vega şi Calderón; funcţionează, însă, şi ca simplu prefix, sugerând, în acest caz, incidentul care declanşează intriga, căci acţiunea piesei Auto îşi are originea într-un accident de automobil. Conţine, însă, şi un sens moral, atâta timp cât personajele aflate într-un spaţiu nedeterminat (anticamera unui tribunal, a lumii de dincolo?) îşi rememorează faptele, se disculpă şi incriminează, anticipând parcă judecata finală.

Comentarii

Ultimă oră