Sari la conținut

O jamaicană este „cea mai bătrână femeie din lume”

o-jamaicana-este-cea-mai-batrana-femeie-din-lume

Cea mai batrână femeie din lume până săptămâna trecută a fost italianca Emma Morano. Aceasta a încetat din viata la 117 ani și jumatate, fiind ultimul om al planetei care a trăit în trei secole: XIX, XX și XXI.


 Italianca Emma Morano, născută la 29 noiembrie 1899 și ultim supraviețuitor cunoscut al secolului al XlX-lea, a murit sâmbăta trecută la locuința ei din Verbania (nordul Italiei), la cinci luni după ce a împlinit 117 ani.

Longeviva femeie a trecut prin trei secole, două războaie mondiale și 90 de guverne italiene.

A fost cel mai în vârstă dintre cei opt copii ai familiei sale şi a avut parte de o viaţă tumultuoasă. Primul soţ a dispărut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, iar ea s-a recăsătorit în 1926 cu un bărbat care o maltrata. S-a despărţit de el după ce copilul i-a murit la şase luni de la naştere şi nu s-a mai recăsătorit niciodată.

A devenit un simbol pentru italieni, care au pus chiar în scenă un spectacol despre viaţa ei. Are și un fan-club pe Facebook.

Şi fiindcă toată lumea a întrebat-o care a fost reţeta vieţii sale îndelungate, Emma le-a răspuns în trecut simplu: un pahar de vin consumat zilnic şi trei ouă în fiecare zi, două dintre ele crude. A ținut această dietă timp de 90 de ani.


  În urma morții Emmei Morano, cea mai batrână femeie din lume a devenit Violet Brown, originară din Jamaica. Aceasta s-a născut la 10 martie 1900!

Informația a fost făcută publică pentru prima dată de către prim-ministrul Jamaicăi, Andrew Holness. Premierul jamaican, a felicitat-o pe Violet Brown pentru noua titulatură: „Violet a avut o viață extraordinară și ne vom aminti mereu de puterea ei de a merge mai departe".

Părinții femeii, Elizabeth Riley și John Mosse, au trăit fiecare până la 96 de ani. Atât Violet Brown cât și soțul ei au muncit pe plantații de trestie de zahăr.

Când a împlinit 110 ani, Violet Brown spunea: „Am 110 ani, dar nu ma simt nici pe departe atât de bătrână".

Violet Brown spune că mănâncă mult pește, dar și carne de vită. Ea nu mănâncă, în schimb, niciodată carne de porc ori de pasare.

Jamaicana Violet Brown, în vârstă de 117 ani și 38 de zile, a devenit în prezent decana de vârstă a omenirii după moartea italiencei Emma Morano.

Născută la 10 martie 1900, Violet Brown, supranumită „Aunt V” (Mătușa V), locuiește la Duanvale, în parohia jamaicană Trelawny, la 170 de kilometri vest de capitala Kingston.

Există o asociație cu sediul în California, care se dedică descoperirii persoanelor „supercentenare” care au împlinit peste 100 de ani. Conform datelor acesteia se estimează că există între 300 și 400 de persoane „supercentenare” în întreaga lume.

Comentarii

Ultimă oră