Sari la conținut

O întrebare esențială pentru fiecare candidat: ce știi să faci?

o-intrebare-esentiala-pentru-fiecare-candidat-ce-stii-sa-faci

Atunci când te duci să te angajezi ești întrebat direct: ce știi să faci? Indiferent de ceea ce conține CV-ul tău, angajatorul va întreba dacă ceea ce spui pe hârtie este valabil și în realitate.  Nu poți să lucrezi, din senin, fără pregătire și experiență, nici ca șofer de TIR, nici ca recepționer de hotel, nici ca asistent medical. “Ce știi să faci?” este o întrebare firească, la care toți cei care au un loc de muncă au răspuns cel puțin o dată în viața lor.

La fel este și în politică sau în administrația locală. În principiu, nu poți să vii din stradă și să te sui în fotoliul de primar dacă nu știi ce ai de făcut, dacă nu ai mai muncit în viața ta în domeniul administrației sau în domenii unde se cer calități și eforturi asemănătoare.

Din păcate, dincolo de hoția practicată de politicieni la toate nivelurile, unul din lucrurile care îi caracterizează pe acești oameni este lipsa profesionalismului. Foarte mulți dintre cei care intră în politică nu știu nimic despre ceea ce au de făcut. Reiau un exemplu pe care l-am mai folosit: noi găsim în magazine usturoi din China și cartofi din Polonia, iar agricultura noastră este ...pe nicăieri! Asta înseamnă că politicienii care răspund de acest domeniu nu se pricep la agricultură. Un alt exemplu, tragic de această dată, este legat de accidentele de circulație grave de pe trecerile de pietoni și nu numai. Prea desele accidente rutiere de pe străzile Brașovului arată nepriceperea celor care ar trebui să organizeze traficul în oraș.

Apropierea alegerilor activează clasa politică, dar prima grijă a celor care conduc partide nu este să ofere electoratului proiecte și, mai ales, oameni pricepuți. Prima lor grijă este să manipuleze lucrurile în așa fel încât ei, baronii, să nu își piardă privilegiile. Propun candidați-fantomă, fără șanse reale, fac liste de consilieri în funcție de cum îi pot controla pe aceștia, pe scurt, fac un joc politic fără mize pentru comunitate. Așa se întâmplă de 26 de ani, de aceea suntem mai săraci decât alte țări europene, și de aceea sunt ei, păpușarii, stăpânii țării.

Eu candidez independent. Răspund pozitiv tuturor celor care vor să mă susțină (condiția este să nu fie extremiști) și vreau să fac treabă în Brașov, să creștem orașul, să ne gospodărim mai bine, să avem performanțe sportive mai multe, instituții de cultură de care să fim mândri. Am coordonat, ca manager, peste 4000 de oameni în companii foarte mari. Am fost consilier local, am răspuns de bugetul orașului.  Vreau să ne dezvoltăm economic, să facem proiecte adevărate, să găsim surse de finanțare, să atragem companii.

Știu ce să răspund la întrebarea “ce știi să faci?”. Dar ar fi normal ca brașovenii să afle ce știu să facă toți cei care și-au anunțat candidatura pentru funcția de primar. De aceea, propun

un test de competență pentru candidați. Testul poate fi organizat de Universitatea Transilvania, de exemplu. Brașovenii au tot dreptul să știe care este nivelul de competență a celor care vor să îi conducă.

Comentarii

Ultimă oră