Familia Florea, din Ucea de Jos, a mizat pe culturi mai puţin cunoscute în România şi au reuşit, după ani de muncă, să devină din clienţi, furnizori. Plantaţia lor de trandafiri bio de Damasc s-a dovedit o investiţie profitabilă. „Dacă nu stau eu în câmp, să fac cum trebuie, nu am linişte”, povesteşte Dan Florea. Având o lungă experienţă de fermier în spate, în urmă cu trei ani s-a gândit să diversifice producţia. Aşa că pe un hectar s-a apucat de agricultură ecologică. Pe jumătate din suprafaţă a plantat meri, pe 1.000 de metri pătraţi zmeură, iar pe 500 de metri pătraţi aronia. Pe 2.000 pătraţi a plantat butaşi de trandafiri din specia rosa damascena, mai cunoscută sub denumirea de „Trandafiri de Damasc”. Familia Florea produce dulceaţă ecologică din petale de trandafiri, cam 30.000 de borcane pe an, şi ceaiuri bio, pentru care primeşte comenzi nu doar din ţară, ci şi din străinătate. „Vreau să elimin zahărul din procesare şi să utilizez fructele de aronia, care este o plantă cu multiple calităţi benefice pentru sănătate”, explică fermierul braşovean.


POVESTEA INTEGRALĂ PE: bizbrasov.ro