Sari la conținut

O braşoveancă scrie istorie în alpinism! Record mondial la doar 12 ani

o-brasoveana-scrie-istorie-in-alpinism-record-mondial-la-doar-12-ani

În luna decembrie (pe 8 decembrie la ora locală 12,40), alpinista română Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a atins vârful celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado, de 6.892 m, stabilind astfel un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf.

Masivul, aflat în Anzii Cordilieri, în deșertul Atacama, la granița între Chile și Argentina, este, simultan, cel mai înalt vulcan din America de Sud și cel mai înalt vulcan al Circuitului 7 Volcanoes format din cele mai înalte vulcane de pe fiecare continent.

Această performanță deosebită realizată de sportiva Federației Române de Alpinism și Escaladă la vârsta de 12 ani și cinci luni face ca Dor Geta Popescu să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Ojos del Salado, stabilind astfel un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf.

Dor Geta Popescu și-a îndeplinit, în acest fel, obiectivele sportive ale anului 2015 ca membră a secției de performanță a Clubului Sportiv Montan Altitudine, an în care a mai stabilit un record european de vârstă pe Elbrus și unul național pe Kilimanjaro.

''Da, am reușit! Sunt fericită că am reușit în condițiile dificile de altitudine, vânt, temperatură și ariditate ale lui Ojos del Salado. A fost cea mai lungă și dificilă expediție a mea de până acum și reușita mă motivează, mă face să mă simt specială și să mă pregătesc pentru noi ascensiuni de record'', a declarat tânăra alpinistă.

Dor Geta Popescu are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) și Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârsta de 14 ani.

Pregătirea performanțelor se face în sălile de escaladă și în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă ale Circuitului 7 Munți din Grădina Carpaților, antrenamente coordonate de Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Comentarii

Ultimă oră