Sari la conținut

Numărul unic 1191, destinat persoanelor care doresc să raporteze un incident de securitate cibernetică

numarul-unic-1191-destinat-persoanelor-care-doresc-sa-raporteze-un-incident-de-securitate-cibernetica

Începând de astăzi, persoanele fizice, juridice și instituțiile publice din România vor putea accesa numărul unic 1191, în cazul în care doresc să raporteze incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Acestora li se va oferi prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere, conform ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.

Inițiativa intervine în contextul în care educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitare la nivel național. Ministrul a susținut că România a fost generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar și ținta acestora în anul 2018. Îngrijorător este tocmai faptul că riscul a fost evaluat ca fiind la nivel mediu, dar tendința este în continuă creștere.

“Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetăţeni se consideră neinformaţi cu privire la ameninţările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecţii minime privind aceste riscuri. În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la asemenea incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor”, a spus oficialul.

Comentarii

Ultimă oră