Sari la conținut

Cei care vor să afle mai multe informaţii despre oraşul Stalin,  despre portul naţional la Casa Regală a României sau  despre călătoria zeppelinului deasupra Braşovului din 1929, atunci  trebuie să caute la chioşcuri revista Astra. Aceasta a apărut într-un tiraj de 4.500 de exemplare şi costă 9 lei. În plus este însoţită şi de un supliment de literatură, arte şi idei.
Revista Astra a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov prin Biblioteca Judeţeană. Iubitorii de istorie şi lectură pot găsi în paginile publicaţiei, cu o bogată ilustraţie, diferite articole: amintim cele despre societatea culturală Astra, Dracula voievod sau vampir şi Măriuţa - o mocăniţă din zona Maramureş.
Istorii inedite. „Cred că sunt nişte apariţii care vor încânta publicul braşovean. Dacă aş spune doar că sunt nişte articole închinate oraşului Stalin, pentru că Braşovul s-a numit aşa în anii ’50, cred că este o suficientă nadă pentru a atrage publicul să cumpere şi să vadă oraşul nostru cum s-a transformat, ce s-a petrecut în acei ani”, spune Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene Braşov. „Dar acesta nu este singurul punct de atracţie! Fără îndoială, avem articole consacrate şi costumului popular.  Apoi există articole consacrate Zeppelinului, Graft Zeppelin care a trecut deasupra Braşovului în 1929 şi multe altele”, a completat acesta.
Colaborări internaţionale. „Sunt articole scrise într-adevăr de istorici, de oameni competenţi de domeniul lor, însă am căutat să venim cu cât mai multă ilustraţie istorică, sunt fotografii atât din ţară, cât şi din colecţii din străinătate. Am încercat să diversificăm tematica, este acea tematică principală cu oraşul stalin, însă avem şi articole referitoare la primul itinerariu cultural european, Santiago de Compostela, într-o colaborare cu institutul cultural din Luxemburg. De asemenea avem autori străini, un autor din Belarus, de exemplu,  care a scris despre epoca Stalin”, a declarat redactorul şef al publicaţiei, Nicolae Pepene.
Următorul număr, în octombrie. Suplimentul „Literatură, arte şi idei” cuprinde poezie, proză, critică şi cronici de artă. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene, următorul număr al revistei va apărea probabil în luna octombrie. Acea ediţie va avea ca tematică împlinirea a 800 de ani de la venirea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei.

Comentarii

Ultimă oră