Vremurile de azi au schimbat modul de a trăi. Noi obiceiuri, noi nevoi și cerințe fac ca viața acasă de fie pentru mulți destul de greu de gestionat. În multe familii din România, unde copii fac școala online, iar părinții lucrează și ei de acasă, se dă o luptă teribilă pe spațiu și intimitate. Dacă te afli în această categorie, cu siguranță nu îți este străin sentimentul de gălăgie continuă, mese luate pe apucate, lupta pe conexiunea la Internet, spălarea vaselor între două ședințe sau plimbarea câinelui cu telefonul în conferință. Aceasta este noua realitate în care părinții și copii deopotrivă încearcă să își găsească un ritm în care să rămână funcționali.


Școala online nu va avea efecte benefice pe termen lung, o spun atât profesorii cât și elevii. Cu toate acestea, cei care se chinuie cel mai tare, cei care nu au încotro sunt cei care găsesc cu adevărat soluții la aceste probleme, iar în continuare poți găsi câteva sfaturi utile pentru a crește eficiența spațiului și a timpului petrecut acasă cu cei mici.


3 metode simple de organizare a spațiului


Dacă până de curând te gândeai cum sa organizezi spațiul celui mic pentru a avea cât mai mult loc de joacă și pentru un somn odihnitor, acum o altă componentă intră în discuție și câștigă teren: practicitatea. Spațiul copilului tău trebuie să fie pregătit acum pentru studiu, pentru lecțiile online.

De aceea, el va avea nevoie de un loc mai mare pentru birou, suficient pentru a acomoda un computer sau o tabletă, cărțile și caietele necesare la școală și mai ales, o conexiune bună la Internet și intimitate. Ce poți face totuși atunci când nu ai la dispoziție toate aceste lucruri și, mai mult decât atât, trebuie să împarți spațiul cu cel mic într-un apartament de două camere sau o garsonieră? Lucrurile se pot complica rapid și se pot transforma, fără să îți dai seama, într-o stare de tensiune și nervozitate chiar și fără motiv.


Totuși, există câteva trucuri la care poți apela:


1. Păstrează doar strictul necesar în spațiul de locuit: dacă nu ai posibilitatea de a investi într-un spațiu mai mare, nu renunța la ideea de a investi într-un spațiu de depozitare. Vei fi surprins câte lucruri depozitezi în casă, dar pe care nu le folosești aproape niciodată și care îți fură din spațiu. Cel mai bine este să faci un inventar rapid și să păstrezi în casă doar ceea ce ai cu adevărat nevoie.


2. Amenajează bucătăria ca spațiu de lucru: fie pentru cel mic, fie pentru tine, masa din bucătărie se poate transforma ușor într-un birou prietenos ce te poate salva în anumite situații. Dacă vei păstra masa din bucătărie curată și liberă, te poți muta aici oricând cu laptopul și îți poți ține ședințele liniștit.


3. Alege un pat suspendat cu birou: chiar dacă ai trăit cu ideea preconcepută că paturile suspendate sunt potrivite doar pentru camerele înalte, ceea ce este destul de rar să găsești în apartamentele clasice, acest lucru este valabil doar pentru adulți. Copii, în schimb, nu au nevoie de mult spațiu pe înălțime. Astfel că, poți organiza biroul celui mic chiar sub patul în care se va odihni seara. În acest fel, eficientizezi la maximum spațiul, folosindu-l nu doar pe orizontală, ci și pe verticală. Dacă te temi că micuțul tău nu va accepta prea ușor să doarmă la înălțime, poți crea o adevărată zonă magică adăugând o ghirlandă de lumini și mai ales așternuturi amuzante. Cu siguranță există multe modele de lenjerii de pat pentru copii, alege-le pe cele în culorile preferate ale celui mic și nu vei da greș.

În concluzie, nu uita că această perioadă va trece. Este o situație temporară la care va trebui să găsești soluții temporare. Cel mai important este să rămâi sănătos și să te bucuri zilnic că ești aproape de familia ta.

Sursa foto: shutterstock.com