Sari la conținut
nu-ratati-concertul-filarmonicii

Filarmonica Brasov va invita joi, 29 ianuarie 2015, la ora 19.00, la un concert simfonic la sala „Patria”.

Dirijor: CRISTIAN ORȘANU
Solist: ROMAN PATOCKA - vioară (Cehia)

În program: A. Dvorak - Rapsodia slavă nr. 1
A. Dvorak - Concertul pentru vioară și orchestră
A. Dvorak - Simfonia a IX- a "Din lumea nouă"
Biletele pentru concertele Filarmonicii Braşov se pot procura de la sala „Patria” (B-dul 15 Noiembrie, nr. 50A), după următorul program: Luni, miercuri: între orele 12 – 15; Marţi, joi: între orele 16 – 18; Joi: cu o oră înaintea începerii concertului (ora 18.00).

Muzicalitatea, competenţa, soliditatea cunoştinţelor, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroşanu, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre.
Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroşanu este prezent în stagiunile Orchestrei Naţionale Radio, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul operei a activat ca dirijor angajat al Operelor Naţionale din Cluj şi Bucureşti, în repertoriul său fiind astfel incluse peste 30 de titluri de creaţii ale genului.
În prezent este dirijor al Filarmonicii din Braşov. Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie ale artistului au fost recunoscute prin Premiul ce i-a fost acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali „M. Jora” (2003).


Roman Patočka este o stea a generaţiei actuale de solişti clasici. Născut în 1981, în Republica Cehă, Patočka a început studiul viorii la vârsta de numai cinci ani. La 14 ani, era admis la Conservatorul din Praga, la clasa Prof. Dagmar Zárubová. Ulterior, a studiat cu Ivan Štraus, Keiko Wataya şi Shmuel Ashkenasi, în Praga, Utrecht şi Lübeck. În 2006 s-a înscris la Facultatea de Muzică „Hanns Eisler” Berlin, aprofundând studiile cu Prof. Stefan Picard.
Publicul din Europa, SUA, Japonia şi Israel a fost copleşit de măiestria artistului. Patočka redă esenţa compoziţiei, antrenând audienţa într-o călătorie muzicală ce se încheie abia în momentul în care acesta părăseşte scena.
Este câştigătorul şi laureatul a numeroase concursuri, precum: „Prague Spring Competition”, „Yamaha Scholarship Europe”, Concursul Internaţional „Václav Huml” din Zagreb, „Max Rostal” - Berlin şi „Pablo de Sarasate” în Pamplona. Succesul înregistrat la aceste competiţii i-au conturat reputaţia, reuşind să fie tot mai solicitat în calitate de solist violonist. A interpretat alături de diferite orchestre, precum: „Hamburger Symphoniker”, „Münchner Rundfunkorchester”, „Filharmonie Nagoya”, „Kwangju Symphony Orchestra”, „La Orquesta Sinfónica de Navarra”, „Zagreb Philharmonic Orchestra”, „Czech Radio Symphonic Orchestra”, „Brno Philharmonic Orchestra” şi „Prague Philharmona”, colaborând cu dirijori eminenţi, dintre care amintim: Sir Charles Mackerras, Jiři Bělohlávek, Vladimir Válek, Jakub Hrůša, Douglas Bostock, Georg Fritzsch şi Ud Joffe. În 2004 a interpretat în Praga, alături de Orchestra de Cameră „Berg”, cu ocazia premierei „Rapsodiei Cehe”, compusă de Bohuslav Martinů.
În 2006, Juan Antonio Castañeda afirma despre Patočka, în ceea ce priveşte Concertul de vioară de Lalo din Madrid: „Nu credem că ar fi posibilă o interpretare mai bună a Concertului pentru vioară de Lalo decât cea realizată de Patočka astăzi.”
Criticul K. Krejčí scria odată pe concerto.net.com: „Se crede că Jiri Belohlavek, probabil cel mai ovaţionat dirijor ceh şi noul şef al Orchestrei simfonice BBC, este capricios în alegerea solistului. Şi într-adevăr aşa este. Nu se putea o alegere mai bună decât tânărul Roman Patočka, cel mai talentat virtuoz al viorii.”
Patočka a reprezentat Cehia la Expoziţia Internaţională „Minuni ale naturii” din Japonia în anul 2005. Un violonist foarte solicitat de organizatori ai diferitelor festivale, Roman Patočka interpretează în cadrul „Orelor romantice” din Pays de Monthodon, „Întregii Nopţi Muzicale” din Viena, „Zilelor romantice ale Olandezului zburător” în Paris, Festivalului „Shafran” organizat în incinta Castelului Waldenburg, Festivalului Primăverii din Praga, Festivalului „Chopin” din Mariánské Lázně şi Festivalului Muzicii din Praga. Patočka a realizat nenumărate înregistrări pentru Radio Cehia, Radio BBC 3, ORF, Radio 4 Olanda, Radio România şi televiziunea japoneză NHK.

Comentarii

Ultimă oră