Sari la conținut

Noul pachet de servicii medicale intră în vigoare de la 1 iunie

noul-pachet-de-servicii-medicale-intra-in-vigoare-de-la-1-iunie-

Peste două săptămâni, vizitele la medic vor fi restricţionate, după intrarea în vigoare al noului pachet de bază de servicii medicale.
Dacă până în prezent puteam să ne ducem la medicul de familie o dată pe an pentru a ne face analizele de rutină, de la 1 iunie ne vom putea prezenta o dată la trei ani dacă avem între 18 şi 39 de ani şi în fiecare an dacă avem peste 40. Asta prevede nou pachet de bază de servicii medicale care va intra în vigoare peste două săptămâni, după ce a fost adoptat în Şedinţa de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază sunt reprezentate de îmbunătăţirea accesului pacienţilor la serviciile medicale furnizate de către medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate şi dezvoltarea serviciilor de pre­venţie acordate în segmentul de asistenţă medicală primară”, spune Nicolae Bă­­ni­cioiu, ministrul Sănătăţii, citat de realitatea,net.
Teste noi pentu gravide. Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV.
De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi.
Restricții pentru internare. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de spe­­cialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.
Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (a­ces­te ser­vicii pot face o­biec­tul asigurărilor private).
Servicii noi pentru cei asigurați. Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost însă revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron.
Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Şi în pachetul minimal, pentru neasiguraţi, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă.
O nouă listă de medicamente compensate.  România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din aprilie 2008. De atunci şi până în prezent, „pe lista de aşteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi. Autorităţile se chinuie de aproape 2 ani să reactualizeze această listă. Cel mai probabil acest lucru va fi făcut în cursul acestui an.

Comentarii

Ultimă oră