Sari la conținut
noua-au-ajuns-dupa-gratii-

Nouă  mandate de arestare în dosarul penal în care procurorii DIICOT din Braşov au destructurat o grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor informatice. Suspecţii sunt acuzaţi că au falsificat carduri bancare în încercarea de a obţine sume mari de bani din conturile unor cetăţeni străini. Nu s-au ales, însă, cu nici un leu.
Au fost prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă, 11 inculpaţi. Nouă au primit mandate, iar în cazul celorlalţi doi judecătorii le-au interzis, în următoarea lună, să părăsească România. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs atât de avocaţii inculpaţilor arestaţi, cât şi de procurorii DIICOT în cazul celor doi inculpaţi pentru care s-a dispus cercetarea în stare de libertate.
Avocatul Vladimir Ciolacu, apărător ales al unuia dintre inculpaţi, susţine că suspecţii n-au reuşit să obţină niciun ban, deşi este invocată existenţa echipamentelor destinate accesării sistemelor informatice şi falsificării instrumentelor de plată electronică procurate de membrii grupării.
Într-unul dintre cazuri, explică avocatul, deşi s-a montat la un ATM  din străinătate un dispozitiv pentru realizarea operaţiunilor de skimming, nu s-a câştigat, în sens infracţional, nimic din cauză că ATM-ul s-a blocat.
„Nu vorbim despre niciun prejudiciu pentru că instalarea dizpozitivelor de skimming pe teritoriul Spaniei, Germaniei şi Franţei nu a fost urmată de  extragerea de bani din ATM-uri. Fie echipamentele nu au fost funcţionale, fie acestea au fost descoperite de autorităţile din acele ţări” a declarat avocatul Vladimir Ciolacu.
„Urmează să stabilim valoarea prejudiciului în această cauză ” a precizat procurorul Cătălin Borcoman – şef DIICOT Braşov.
În acelaşi dosar spun procurorii, coordonatorul grupării a recrutat persoane din localitatea sa de domiciliu, care, dacă nu-i executau comenzile erau supuse unor acte de violenţă sau erau ameninţate cu agresiuni asupra membrilor familiilor lor.
   În cazul suspecţilor fiinţează prezumţia de nevinovăţie până când instanţa va pronunţa sentinţe definitive.

Comentarii

Ultimă oră