Sari la conținut

Noi reguli pentru comerțul stradal și salubrizarea din Centrul Istoric

noi-reguli-pentru-comertul-stradal-si-salubrizarea-din-centrul-istoric

Programul teraselor s-a extins până la ora 24.00, iar ospătarii vor trebui să poarte „uniformă”. Localurile nu vor mai putea instala terase mai mari decât spațiul comercial deținut.


    Primarul Braşovului, George Scripcaru, a convocat ieri o întâlnire cu reprezentanţii agenţilor economici care derulează activităţi de alimentaţie publică în zona centrului istoric, pentru a discuta cu privire la modificările necesare îmbunătăţirii regulamentului privind comerţul stradal şi a celui privind salubrizarea.

La întâlnire au participat reprezentanţii celor două organizaţii ale comercianţilor din centrul istoric, directorii celor două firme de salubrizare, conducerea Poliţiei Locale şi reprezentanţii serviciilor din cadrul Primăriei Braşov care au atribuţii în reglementarea acestor activităţi.

Programul teraselor prelungit până la ora 24.00

   Una dintre propunerile asupra căreia s-a căzut de acord este ca programul să fie extins până la orele 24.00, cu respectarea prevederilor legale privind ordinea şi liniştea publică.

În cazul în care un agent economic încalcă aceste prevederi de două ori, sancţiunea va fi, pe lângă amendă contravenţională, revocarea abonamentului de ocupare a domeniului public şi dezafectarea terasei.

Totodată, s-au convenit noi reguli de ocupare a spaţiului public. Astfel, mărimea terasei va fi stabilită în funcţie de mărimea spaţiului comercial deţinut, cu condiţia ca distanţa dintre terasă şi spaţiu deţinut de agentul economic să fie obligatoriu de maximum 15 metri, iar spaţiul să dispună de toalete.

Ospătarii vor trebui să poarte uniformă

Agenţii economici au solicitat că prin regulament să se stabilească ca angajaţii unităţilor de alimentaţie publică să aibă haine personalizate, care să îi diferenţieze de clienţi, precum şi sancţionarea agenţilor economici ai căror angajaţi nu au o ţinută corespunzătoare sau care nu au ecuson de identificare.

Curăţenie: nici o maşină de salubrizare după ora 8.30 dimineaţa, prin Centrul Istoric

Activitatea de salubrizare a fost un alt punct pe „ordinea de zi”. Conform celor stabilite ieri, în zona Centrului Istoric, colectarea deşeurilor de la agenţii economici se va face zilnic, conform unui nou program.

Astfel, între orele 5.00 şi 5.30, toţi agenţi economici vor trebui să scoată pubelele cu deşeuri într-o zonă accesibilă angajaţilor firmelor de salubrizare. Apoi, în intervalul orar 5.30 - 8.30, firmele de salubrizare vor ridica deşeurile din zonă. După ora 8.30 nici o maşină de salubrizare care colectează deşeuri nu va mai circula pe străzile din centrul istoric.

Totodată, depozitarea deşeurilor se va face exclusiv în pubele, cei care vor depozita deşeurile doar în saci pe domeniul public fiind pasibili de amendă.

Cantitate minimă de gunoi facturată

Ieri s-a decis ca prin regulament să se stabilească şi o cantitate minimă pentru fiecare agent economic, în funcţie de obiectul de activitate, alimentaţie publică sau nu, astfel încât aceştia să nu mai fie tentaţi să depoziteze pe domeniul public, la coşurile de gunoi stradale sau în zonele în care alţi agenţi economici au pubele.

De asemenea, firmele de salubrizare vor trebui să asigure, după un grafic stabilit de comun acord cu Municipalitatea şi cu agenţii economici, ridicarea deşeurilor colectate selectiv. Această activitate se va derula tot în cursul intervalului orar 5.30-8.30.

Operatorii de salubrizare vor derula activitatea de ridicare a deşeurilor utilizând autospeciale de cea mai bună calitate, astfel încât să nu existe riscul poluării domeniului public.

Totodată, pentru colectarea selectivă, operatorii vor trebui să asigure saci de culori diferite, pentru fiecare tip de deşeu colectat selectiv.

Program extins pentru aprovizionare în zona pietonală

O altă propunere a agenţilor economici a fost ca intervalele orare de aprovizionare în zonele interzise circulaţiei rutiere să fie extinse, astfel că s-a căzut de acord, într-un final, asupra unui program modificat, respectiv extins în intervalul orar 7.00 - 10.00.

Totodată, aprovizionarea pentru agenţii economici de pe strada Republicii ar urma să se facă de pe străzile adiacente (Postăvarului, Sf. Ioan, M. Weiss).

S-a decis şi ca în următoarea perioadă să se identifice câteva zone care să permită oprirea maşinilor care fac aprovizionarea, pentru maximum 20 - 30 de minute, în intervalul orar 15.00-17.00/18.00, pentru situaţiile în care este necesară şi aprovizionarea în cursul după-amiezii.

Comentarii

Ultimă oră