Sari la conținut
nocturna-pe-doua-partii-din-poiana-brasov-

Unul dintre proiectele supuse dezbaterii în ședința Consiliului Local din 25 martie este aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Realizare iluminat pârtie schi Lupului și Drumul albastru - Poiana Brașov”.

Prin acest proiect, Municipalitatea dorește să extindă perioada de schi pe cele două pârtii, astfel încât, pe de o parte, să crească atractivitatea stațiunii, iar pe de altă parte să scadă presiunea existentă la mijloacele de transport pe cablu. În acest fel, va fi oferită o alternativă mai spectaculoasă de schi, după lăsarea întunericului, mai ales că, după cum declara și primarul Allen Coliban, ,,am constatat, mai ales anul acesta, că oferta Poienii Brașov este subdimensionată față de nevoi și față de interesul arătat de români. De aceea, trebuie să venim cu alternative de optimizare a domeniului schiabil”.


Cele două pârtii pe care se propune optimizarea, în această etapă - Lupului inferior și Drumul albastru - sunt pârtii deservite de telescaunul Lupului, astfel că lucrările presupun doar instalarea sistemului de iluminat.


,,În ședința de joi a Consiliului Local vom supune la vot consilierilor locali aprobarea SF-ului și a indicatorilor tehnico-economici pentru iluminarea celor două pârtii din cadrul stațiunii Poiana Brașov. Este vorba de Lupului inferior și de Drumul albastru. În felul acesta vom face mai atractivă Poiana, dar totodată vom reduce cozile care se formează la momentul acesta, pentru că sunt convins că mulți oameni își vor dori să vină și seara la schi”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.


Scenariul recomandat de proiectant presupune realizarea unui sistem de iluminat nou compus din rețele de alimentare subterane, stâlpi metalici, aparate de iluminat cu tehnologie LED – iluminat normal și RGB pentru pârtia Lupului și iluminat normal pentru Drumul albastru, implementarea unui sistem de telegestiune, sistem de comandă DMX pentru proiectoare precum și sistem de monitorizare video și filmare evenimente sportive.


Soluția tehnică propusă înseamnă:


Pentru pârtia Lupului - iluminarea în regim de competiție a 880 m de pârtie de schi, formată din 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB, 34 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB, 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB (acestea își pot schimba culoarea și pot fi folosite în cazul evenimentelor sportive, de exemplu la premierea sportivilor; ele vor fi montate în partea de jos a pârtiei, în zona stației inferioare a telescaunului Lupului), 34 module de telegestiune, 8 camere video supraveghere și filmare.

Pentru pârtia Drumul albastru, care face legătura între stația superioară a telescaunului Lupului și stația inferioară a telegondolei (parcare), proiectantul propune iluminarea în regim normal (recreativ) a 1.100 de metri de pârtie, prin amplasarea a 50 de stâlpi care au în componență: 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB; 49 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB și 49 module de telegestiune.

Comanda aparatelor de iluminat tip proiector (alb și RGB)


Comanda va fi realizată centralizat prin protocol DMX*. Transmisia de date va fi realizată prin cablul de comandă prevăzut special pentru acest scop. Fiecare proiector va fi adresabil individual și pe fiecare modul al acestuia, în cazul celor RGB. În cabina de comandă amplasată în stația inferioară a telescaunului va fi amplasat un echipament de comandă.


Comanda aparatelor de tip stradal


Comanda aparatelor de iluminat stradal va fi realizata în sistem telegestiune. În timpul funcționarii sistemului de telegestiune se va putea păstra tensiune permanentă în rețea. Comanda aprinderii/stingerii/dimmingului iluminatului public se va face prin modulele montate în aparatele de iluminat. În afara informațiilor despre funcționarea aparatelor de iluminat, sistemul de telegestiune va furniza informații despre rețeaua de alimentare, calitatea energiei electrice, precum și eventualele defecte sau furturi de curent.

Valoarea estimată a acestei investiții (construcție și montaj) este de 3, 7 milioane lei, TVA inclus, iar durata de realizare, inclusiv partea de proiectare, este estimată la 8 luni de zile.

Pe lângă această investiție, primarul Coliban a prezentat, luna trecută, și următoarele proiecte de optimizare a domeniului schiabil: construirea unor instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul roșu și Subteleferic; construirea unui nou telescaun fix de 4 locuri, cu plecare din zona Stadion și descărcare în zona Ruia, cu intersectarea traseului telescaunului din zona superioară a Pârtiei Lupului; construirea unei noi instalații de telescaun fix de 4 locuri, între platoul Ruia și actuala stație superioară a teleschiului Kanzel; completarea instalației de produs zăpada artificială pentru a putea acoperi întreg domeniul schiabil existent.

Comentarii

Ultimă oră