Sari la conținut

Conform clasificării finale a spitalelor din ţară realizată de Ministerul Sănătăţii, Braşovul nu are niciun spital de rangul I!
Judeţeanul, categoria a II-a. Cel mai mare spital din Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a obţinut categoria a II a. Spitalul de Boli Infecţioase, Pediatria, Neurologia şi Maternitatea au fost încadrate tot la nivelul II, dar ca spitale de monoprofil, având o singură specialitate. Spitalele din Făgăraş, Rupea şi Zărneşti au fost încadrate la categoria IV. Sanatoriul de Nevroze din Predeal a obţinut nivelul V.
Finanţare, funcţie de clasificare. Pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, ministerul nu a decis încă încadrarea, dar cel mai probabil, unitatea va fi clasificată la tot nivelul V. Momentan nu se ştie dacă bugetele unităţilor sanitare din Braşov vor scădea şi cu cât. Ministrul Cseke a declarat că imediat după clasificarea unitatilor sanitare în funcţie de competenţă se va face corectarea modului de finanţare a acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat.
Creşte suma pentru un caz rezolvat. Dr. Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov, crede că dacă vor fi decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate acelaşi număr de cazuri ca şi anul trecut, va fi mai bine, având în vedere că suma primită pentru un caz rezolvat a crescut la 1.433 de lei de la 1.380 de lei. "CAS primesc o sumă de la Casa Naţională şi trebuie să o împartă. Dacă nu sunt bani, este posibil să scadă nu valoarea de decontare, ci numărul de cazuri decontate", a declarat dr. Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.


7 unităţi locul întâi. În ţară, numai şapte spitale de urgenţă au obţinut cea mai înaltă clasificare: Universitarul şi Floreasca din Bucureşti, precum şi cele din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi şi Constanţa. Spitalele vor putea cere reevaluări dacă se vor moderniza şi vor avea mai mulţi specialişti.

Nu e bătură în cuie. Clasificarea nu este definitivă şi dacă spitalele se vor moderniza şi vor avea mai mulţi specialişti vor putea cere o reevaluare. Pe de altă parte, „unităţile care au primit clasificarea în categoria a II-a au plan de conformare până la 31 decembrie 2011. Dacă nu-l vor duce la îndeplinire, vor pierde clasificarea”, a declarat dr. Mădălina Siminea, purtător de cuvânt al DSP Braşov.

Cum s-a făcut evaluarea

CATEGORIA I. Spitalele cu un nivel de competenţă foarte înalt. Cele care asigură asistenţă medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe.
CATEGORIA A II-A. Spitalele care au un nivel de competenţă foarte înalt şi vor deservi populaţiei judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare a resurselor umane.
CATEGORIA A III-A. Spitalele care au un nivel de competenţă mediu. Aceste unităţi medicale vor deservi populaţiei judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul. Aici, vor fi tratate afecţiunile cu grad mediu de complexitate.
CATEGORIA A IV-A. Spitalele cu un nivel de competenţă bazal şi vor deservi populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată. Gradul de complexitate al afecţiunilor va fi unul mic.
CATEGORIA A V-A. Spitalele care oferă servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.

Comentarii

Ultimă oră