Sari la conținut

Neculoiu: Centru de transplant renal în Brașov

neculoiu-centru-de-transplant-renal-in-brasov

Centrul Universitar Brașov și Spitalul Ju­de­țean sunt acreditate din acest an pentru activitatea de transplant renal, a declarat într-un interviu dr. Marius Neculoiu, senator PNL.
„Va apărea, din 2014, pe harta țării, încă un spital în care se va face transplant renal în România. Barcelona are 17 spitale în care se face transplant renal. La noi sunt doar două centre active. Este o chirurgie de vârf, care presupune o activitate multidisciplinară” a declarat dr Marius Neculoiu. într-un interviu pentru politicidesanatate.ro.
Dr. Marius Neculoiu a vorbit și despre avantajele efectuării transplantului, față de dializă. „Avantajele economice și medicale ale transplantului față de dializă sunt incontestabile. În primul an, costul este similar cu dializa, dar în anii următori, costurile întreținerii transplantului renal scad la 40% din costul dializei, în plus calitatea vieții este superioară, pacientul se poate integra socioprofesional” a declarat dr Marius Neculoiu.
Transplantul renal în România a evoluat foarte mult. Dacă în 1992 a demarat activitatea de transplant renal în România, inițial de la donator viu, din 1997, odată cu apariția Legii transplantului în 1996, au început prelevările de la donator cadavru și s-a deschis o portiță și pentru transplantul hepatic, și pentru transplantul cardiac. Astăzi, transplantul de la donator cadavru a depășit în România transplantul de la donator viu. Anul trecut, din 260 de transplanturi, 130 de prelevări au fost de la donator cadavru. Lista de așteptare este, însă, lungă, peste 2.500 de pacienți au insuficiență renală cronică și suportă dializa renală sau peritoneală. Doar 1 din 10 beneficiază de transplant renal, pe an.

Comentarii

Ultimă oră