Sari la conținut

Muzeul Judeţean Braşov va primi Casa Sfatului în administrare

muzeul-judetean-brasov-va-primi-casa-sfatului-in-administrare

  Decizia va fi vineri supusă aprobării Consiliului Local Braşov


    După ce a fost reglementată situaţia juridică a Casei Sfatului, consilierii locali braşoveni vor dezbate în şedinţa de plen din 31 iulie 2020 un proiect de hotărâre privind darea în administrare a clădirii către Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.


   Decizia a fost anunţată Primăria Braşov încă din prima parte a acestei luni. Atunci, primarul Braşovului, George Scripcaru, a afirmat că Muzeul Judeţean de Istorie va funcţiona în continuare în Casa Sfatului, în baza unui acord pe care îl va încheia cu municipalitatea braşoveană. Tot atunci, el a spus că nu se ia în calcul plata unei chirii de către unitatea muzeală.


   „Muzeul va trebui să suporte cheltuielile cu utilităţile şi să se ocupe de întreţinerea spaţiilor interioare. Odată cu încheierea acestui acord vom putea include Casa Sfatului într-un program de reparaţii majore, dacă va fi cazul. Astfel de lucrări nu s-au putut face până acum, pentru că unii erau administratori (Consiliul Judeţean Braşov), iar alţii proprietari (Municipiul Braşov), iar toată lumea era într-o situaţie delicată”, a declarat primarul Brașovului.

   Mulţi ani, clădirea a fost şi a Consiliului Judeţean, dar şi a Primăriei Braşov

Mulţi ani, Casa Sfatului a avut o situaţie juridică neclară, după ce, prin Hotărârea de Guvern nr. 972 din 2002, imobilul a fost înscris în domeniul public al judeţului, dar şi în proprietatea Primăriei Braşov.


   În anul 2016, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov au început demersurile pentru clarificarea situaţiei juridice a clădirii, soluţia identificată de cele două părţi fiind radierea din inventarul Judeţului Braşov. În acest sens au fost promovate mai multe proiecte de hotărâri de Guvern, dar de fiecare dată, au fost solicitate numeroase clarificări.


   Anul trecut, după aprobarea noului Cod Administrativ, juriştii municipalităţii braşovene au descoperit că pentru clarificarea situaţiei juridice a Casei Sfatului nu mai este nevoie de o hotărâre de Guvern, ci problema poate fi rezolvată „pe plan local”, între Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov.


  În ultimii ani, Casa Sfatului nu a mai trecut prin reparaţii ample, fiind executate numai reparaţii ale faţadelor, în momentul în care apărea riscul desprinderii unor bucăţi de tencuială.

Comentarii

Ultimă oră