Sari la conținut

Muzeul închinat celui mai reprezentativ peisagist al Braşovului

muzeul-inchinat-celui-mai-reprezentativ-peisagist-al-brasovului

Ştefan Mironescu, cel mai reprezentativ peisagist al Braşovului şi în special al Scheiului, pe care l-a iubit în mod deosebit, şi-a donat lucrările sale unui lăcaş încărcat de ­spiritualitate – Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Ştefan Mironescu, de la a cărei naştere se împlinesc 110 ani, a lăsat moştenire ­urmaşilor săi un „Şchei” al timpurilor sale, iar lucrările sale au devenit un document istoric pe pânză.
Născut la Iaşi în 1904, ­Ştefan Mironescu poposeşte la Braşov în 1931, după ce absolvise Institutul de Belle Arte şi apoi studiase la facultatea de arte din capitală, având mari profesori, printre care Camil Ressu. Din 1936, predă desenul la Liceul ­Andrei Bârseanu din Braşov, tot atunci fiindu-i vernisată prima expoziţie la Casina Română. Din 1944, va deveni profesor la Şaguna, predând în paralel şi la Şcoala populară de artă până aproape de sfârşitul vieţii, în 1985.
Presimţind parcă faptul că multe case din Şcheiîşi vor schimba aspectul în timp, Ştefan Mironescu a transpus în lucrările sale într-un mod atât de proaspăt şi luminos peisaje, clădiri, străzi si oameni din bătrânul cartier românesc, ­fiind caracterizat ca un pasionat reporter plastic. Şi-a câştigat prestigiul prin cele 130 de participări la expoziţii.
A lăsat o parte din creaţia Muzeului Prima şcoala românească, cu următorul testament: „Cei care vor privi îndelungat tablourile, vor auzi desprinzându-se din ele glasul istoriei Şcheilor, din ce în ce mai vechi, dar mai plin de farmec. Fac această donaţie cu inima împăcată. Ea trebuie să fie păstrată în veşnicie, atât cât poate fi o veşnicie omenească.”
Muzeul Ştefan Mironescu deţine 54 de lucrări grafice şi picturi în acuarelă şi ulei.

Comentarii

Ultimă oră