Sari la conținut
mungiu-pe-lista-scurta-a-premiilor-oscar

Filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la ediţia din 2013, potrivit gandul.info.

Lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la ediţia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film străin, cuprinde 9 filme.

Astfel, în afară de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurtă de propuneri se află: "Amour", de Michael Haneke (Austria), "War Witch", de Kim Nguyen (Canada), "No", de Pablo Larraín (Chile), "A Royal Affair", de Nikolaj Arcel (Danemarca), "The Intouchables", de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), "The Deep", de Baltasar Kormákur (Islanda), "Kon-Tiki", de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), "Sister", de Ursula Meier (Elveţia).

Din aceste nouă filme vor fi făcute cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013.
Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 10 ianuarie.

Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.


În 2008, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat.

Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "cel mai bun film străin" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti.

Acțiunea filmului "După dealuri"  se desfășoară la o mânăstire izolată din România unde două vechi prietene - Alina și Voichița - se reîntâlnesc după ce una dintre ele a petrecut câțiva ani în Germania, iar cealaltă s-a călugărit. Povestea lor de prietenie a început încă de pe când erau mici, ambele fiind crescute într-un orfelinat, astfel că legătura dintre ele este una foarte strânsă. Neînțelegerile dintre cele două femei încep atunci când Alina încearcă să o convingă pe Voichița să părăsească mănăstirea și să se întoarcă cu ea în Germania. Voichița însă nu vrea s-o însoțească pe buna ei prietenă, fiindcă și-a găsit refugiul în credință și îi consideră pe preoții și pe călugărițele de la mănăstire ca o familie. Pusă în fața acestui refuz, Alina nu poate înțelege opțiunea Voichiței, astfel că, în încercarea de a-și recâștiga prietena, îl provoacă pe preot. După acest incident Alina este dusă la spital și cei de la mănăstire încep să ia în calcul posibilitatea unei posesii demonice. În curând se conving că trebuie să o exorcizeze, însă rezultatul final nu va fi cel sperat de ei.

Comentarii

Ultimă oră