Sari la conținut

Biserica fortificată din Drăuşeni, cea din Hălmeag, sau Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului intră în restaurare.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional  (DJCPCN) Braşov, Alexandru Stănescu, a anunţat ieri programul de restaurare a monumentelor istorice din judeţul Braşov. Potrivit Planului Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice al Ministerului Culturii, anul acesta vor începe lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice de la Hălmeag, una dintre cele mai vechi din ţară, construită în anul 1160.  De asemenea, se află în stadiul de proiect şi planurile de restaurare a bisericilor fortificate din Hărman şi Sânpetru.
Ce se va face. "Este vorba despre capelele lor. Cea de la Hărman este una dintre cele mai frumoase din sudul Transilvaniei. În cazul acesteia, de-a lungul mai multor ani, s-au căutat soluţii de restaurare şi consolidare a picturilor şi s-a analizat posibilitatea injectării de ciment în pereţi. S-a renunţat la această idee, iar acum se elaborează un nou proiect. Pe lângă acestea, în 2011, la Biserica Fortificată Evanghelică din Drăuşeni, continuă lucrările de conservare a picturilor, vechi de câteva sute de ani", a precizat directorul DJCPCN. El a amintit şi alte monumente din judeţ la care se efectuează lucrări în cursul acestui an: Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş, al cărei iconostas este în curs de restaurare, şi Biserica Sfântul Nicolae din Râşnov, unde se restaurează picturile şi se înlătură intervenţiile neadecvate mai vechi.
Monumente din Braşov. Tot anul acesta, a precizat Stănescu, se vor efectua lucrări de restaurare la Biserica Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului: "Aşteptăm aprobările de la Bucureşti. Aici se vor construi rigole în jurul bisericii, pentru a împiedica infiltrarea apelor pluviale, dar preconizăm şi restaurarea picturilor de pe cele două paraclise, amplasate pe  laturile de nord şi de sud ale imobilului". Un alt lăcaş de cult inclus în Programul Naţional de Restaurare este Biserica Sfântul Ioan, de pe strada cu acelaşi nume, unde  se vor efectua lucrări de reabilitare a structurii şi a elementelor artistice.
Şi troiţele din Şchei vor fi renovate. În afara lucrărilor cuprinse în Planul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, Stănescu a amintit că anul acesta continuă şi programul de restaurare a troiţelor din Şcheii Braşovului: "De aproximativ două săptămâni, au început lucrările la troiţele junilor «Crucea Moşicoiului», de pe Strada Curcanilor, şi «Crucea Căpitanului», de la intersecţia Străzilor pe Tocile şi Ilie Birţ. În prima fază s-au efectuat lucrări la acoperiş şi urmează partea de arhitectură, iar în vară este programată restaurarea componentelor artistice: picturile interioare şi elementele de piatră". El a mai afirmat că, tot în cursul acestui an, va fi restaurată Troiţa Căpitanului Ilie Birţ.


Consultanţă gratuită.

Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Braşov (DJCCPN) se oferă să acorde gratuit consultanţă proprietarilor care doresc să îşi izoleze termic imobilele aflate în zonele istorice protejate. Orice lucrare la casele din aceste zone au nevoie de avize speciale de la Direcţia de Cultură. Altfel, proprietarii riscă amenzi şi chiar dosare penale. „Trebuie respectate câteva reguli de urbanism destul de simple, totuşi. În zonele protejate, casele trebuie să îşi păstreze caracterul istoric, ferestrele, chiar dacă sunt înlocuite, trebuie să aibă în continuare tâmplăria din lemn şi de preferinţă geamurile termoizolante, iar ţiglele de pe acoperişuri trebuie să fie ceramice, cu vârful ascuţit, nu în alte forme sau materiale. Astfel oferim consultanţă gratuită celor care doresc să efectueze lucrări la clădirile din zonele protejate”, a explicat directorul  instituţiei, Alexandru Stănescu. În judeţul Braşov există peste o mie de monumente protejate incluse pe lista Ministerului Culturii.

Comentarii

Ultimă oră