Sari la conținut

Deşi sufletul mitropolitului Bartolomeu Anania a trecut doar de două zi la cele veşnice,  jocurile de culise cu cine îi va lua locul au început de mai mult timp. Mai ales că starea de sănătate a mitropolitului se înrăutăţise foarte mult în ultimele săptămâni.  Potrivit evz. ro, în urmă cu o lună a avut loc o întâlnire de taină la Mănăstirea Rohia unde au participat înalte feţe bisericeşti care au dezbătut subiectul, cine va ocupa locul  vacant din fruntea mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului. Există trei variante.  
Urmaşul de drept. Mai multe feţe bisericeşte au militat ca succesorul lui Anania să fie numit preferatul lui, adică episcopul Irineu Bistriţeanu. "IPSS Bartolomeu, un tradiţionalist al Bisericii Ortodoxe Române şi un păstrător al cutumelor şi dogmelor ca nimeni altul în zilele de azi, şi-ar dori ca urmaşul său pe scaunul mitropolitan să fie PS Irineu Bistriţeanul, acesta fiind cel care a coordonat, în ultimii doi ani, treburile Mitropoliei”, a susţinut o parte dintre feţele bisericeşti.  
Patriarhul vrea pe altul. Pe de altă parte preferinţa lui Anania nu coincide cu cea a patriarhului Daniel, care îl susţine pe episcopului Ioan Selejan, de la Covasna. E cunoscut faptul că între Patriarhul BOR Daniel şi IPS Bartolomeu Anania a existat în ultimii ani o stare de tensiune,  relaţiile dintre cei doi nemaifiind cordiale încă de la alegerea noului patriarh, după moartea lui Teoctist. Dovadă şi faptul că în ultimele luni, Patriarhul Daniel a făcut o serie de vizite în mai multe judeţe din Transilvania, Bihor, Maramureş sau Satu Mare, aflate în subordinea mitropolitului Bartolomeu, fără ca cei doi să se întâlnească.
Se desfiinţează mitropolia. A treia variantă ar fi desfiinţarea mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului, iar zona Transilvaniei să rămână cu una singură, cu sediul la Sibiu, şi condusă în prezent de IPS Laurenţiu Streza. Pentru a înţelege exact ceea ce se poate întâmpla şi cum va arata viitorul Mitropoliei, trebuie să ne întoarcem la momentul în care, după trecerea la cele veşnice a Preafericitului Teoctist, aripa tradiţionalistă a BOR a militat pentru impunerea Înaltului Bartolomeu în poziţia de patriarh. Lucru care de altfel a şi eşuat. Însă doar cu un an înainte Mitropolia Transilvania fusese împărţită în două, o parte rămânând cu vechea denumire de Mitropolie a Ardealului, cu sediul la Sibiu (rămasă cu doar patru judeţe, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita ), iar cealaltă, cu sediul la Cluj, care numără judeţele Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Bihor şi Mureş, fiind preluată de Anania. Se spunea că Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie doar ca IPS Bartolomeu să devină mitropolit.Totuşi, scenariul desfiinţării mitropoliei Clujului nu este foarte credibil, mai ales că ar da Bisericii Ortodoxe Române o puternică lovitură de imagine, mulţi fiind de părere că nu se poate desfinta o instituţie creată în urmă cu câţiva ani.

Comentarii

Ultimă oră