Sari la conținut

Ministrul Agriculturii a inițiat un program pe 10 ani dedicat zonei montane

ministrul-agriculturii-a-initiat-un-program-pe-10-ani-dedicat-zonei-montane

Zona montană va beneficia de un sprijin financiar anual de 100 de milioane de euro, începand din 2018, în baza unui program dedicat, începând din 2018, în baza unui program dedicat, care se va derula până în 2028 și pentru care se vor aloca de la bugetul național un miliard de euro, a anuntat, luni, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole.

„Este vorba de un program de un miliard de euro pentru 10 ani pentru zona montană din România, care înseamnă înnobilarea muntelui cu stâne, cu amenajări de păşuni şi fâneţe, cu unităţi de preluare şi prelucrare. În zona muntelui, înainte de 1989, cu toată forţa de atunci pentru colectivizare, 1,15 milioane de hectare au rămas în zona necooperativizată, pentru că nu era posibil să realizezi unităţi din terenuri fragmentate într-o pantă sau un deal dintr-un vârf de munte.

Va rămâne această situaţie întotdeauna şi atunci trebuie să găsim o soluţie de preluare şi de prelucrare a producţiei, dar fermierul, producătorul agricol din zona respectivă să rămână acolo unde este, însă producţia să fie preluată şi prelucrată într-un regim pe care îl avem deja construit în ţară, în zona muntelui, care reprezintă 29% din suprafaţa ţării", a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a participat, luni, la o dezbatere privind agricultura și potențialul acestui domeniu în economia României, unde a prezentat principalele programe demarate în 2017, producțiile agricole obținute până în prezent, stadiul absorbției fondurilor europene și proiectele pentru anii următori.

Comentarii

Ultimă oră