Sari la conținut

Ministerul Finanţelor a elaborat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasarea facturilor

Ministerul Finanţelor Publice va asigura gratuit instruirea contribuabililor interesaţi privind aplicarea sistemului TVA la încasare, în Bucureşti şi în oraşele reşedinţă de judeţ, conform Mediafax.

Şedinţele de instruire sunt organizate pe 27 noiembrie şi 4 decembrie de către direcţiile finanţelor publice judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ, acestea urmând să anunţe detaliile pentru înscriere.

Ministerul Finanţelor a elaborat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasarea facturilor, de la 1 ianuarie 2013, acesta reunind toate prevederile legale din Codul Fiscal, din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, precum şi din normele procedurale, necesare în cazul operaţiunilor care intră sub incidenţa sistemului TVA la încasare. Ghidul mai cuprinde explicaţii, comentarii, exemplificări, în situaţia în care înţelegerea textelor legale este mai dificilă sau necesită coroborări între diferite articole din cod şi din norme.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră