Sari la conținut
miercuri-zi-de-doliu-national

Ziua de miercuri ar urma să fie declarată zi de doliu naţional, după accidentul din Muntenegru în care 18 români şi-au pierdut viaţa, dacă vor fi întrunite toate condiţiile legale. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, iar decizia se va oficializa marti, în şedinţa de Guvern.

Ultima zi de doliu ţinută în România a fost pe 18 aprilie 2010, în urma acidentului aviatic de la Smolensk, în care au murit preşedintele polonez Lech Kaczynski şi mai multe personalităţi politice şi militare de la Varşovia. Decitii similare au fost luate atunci în mai multe ţări ale Uniunii Europene, cele mai multe din Est.

Doliu naţional a fost declarat însă şi pe 3 august 2007, în memoria Patriarhului Teoctist, dar şi pe 8 aprilie 2005, la funeraliile Sanctităţii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. Tot atunci, Guvernul le-a cerut posturilor tv şi radio să îşi adapteze programele.
În astfel  de zile, drapelele vor fi colorâte în bernă în instituţiile admninistraţiei centrale şi locale, la sediile partidelor, în instituţiile de învăţământ, de cultură şi misiunile diplomatice ale României, în aeroporturi, porturi şi gări, pe ambarcaţiuni sau la reşedinţele persoanelor fizice care aleg să arboreze un steag naţional.

Comentarii

Ultimă oră