Mâine (7 martie 2018) va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică, așa cum se întâmplă în fiecare primă zi de miercuri din fiecare lună, începând de anul trecut, din august.

  Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică din municipiul Brașov și anumite localităţi ale judeţului, după o listă stabilită de către ISU Braşov.

    Exercițiul are ca scop testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

   „Începând cu luna august a anului 2017, IGSU desfășoară exerciții de alarmare în prima zi de miercuri din fiecare lună, destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirii timpului de reacție al autorităților în situații speciale de urgență. Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării permanente a acestor antrenamente lunare”, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov.

   Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a se crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care instituția asigură că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice. Cetățenilor li se reamintește că acesta este un exercițiu și nu există motive de îngrijorare.
.............................................................................................

     Semnificația semnalelor de alarmă în funcție de durata acestora:

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.