Sari la conținut

Miercuri, 15 august, în Piaţa Sfatului, se va juca ,,Braşoveanca”

miercuri-15-august-in-piata-sfatului-se-va-jucabrasoveanca

Miercuri, 15 august 2018, începând cu ora 16.00, braşovenii şi turiştii sunt invitaţi în Piaţa Sfatului să danseze ,,Braşoveanca". Vor da exemplu dansatori profesioniști din patru ansambluri de dansuri tradiţionale. Totul se va întâmpla la ,,Ziua Jocului Braşoveanca”.

Pe 15 august 2018, braşovenii sunt chemaţi la dans în Piaţa Sfatului, „să arate Braşovului şi lumii întregi că jocul numit «Brașoveanca» este originar de aici, din Braşov, şi este al nostru”.


   „Ziua Jocului Braşoveanca urmăreşte să aducă în atenţia publicului jocul Braşoveanca, drept o parte însemnată a patrimoniului imaterial al vechii comunităţi româneşti din Șcheii Braşovului. Originea jocului Braşoveanca se pierde în negura timpului, se ştie însă că acest dans a fost inventat în Șchei şi că a fost păstrat în cadrul jocurilor strămoşeşti, fiind unul dintre cele şase jocuri pe care junii şi tinerii le dansau în public pentru a demonstra ca se pot integra în comunitatea adulţilor. Jocul a fost răspândit în Braşov, Transilvania şi în Țările Române de către elevii care au venit să înveţe la Gimnaziul Românesc şi de studenţii care l-au dus în marile centre universitare din România, Budapesta, Viena, Leipzig, Berlin. În ultima sută de ani, Braşoveanca a devenit un simbol al apartenenţei la identitatea culturală naţională, fiind dansat astăzi de către românii de pe patru continente", a explicat dr. Alexandru Stanescu, istoric, consultant proiect.

Evenimentul include si un program artistic cu muzică populară și alte dansuri românesti.

La ora 16:00, pe scena din Piaţa Sfatului îşi vor face apariţia cele patru ansambluri folclorice din zona Braşovului, iar cei care vor fi prezenţi în piaţă vor fi invitaţi la dans.

„Vom avea în Piaţă un concert, un spectacol folcloric cu 4 ansambluri braşovene şi din Ţara Bârsei, cu muzica naţională şi cu o demonstraţie a jocului Braşoveanca la care sunt invitaţi să se alăture şi braşovenii, precum şi toţi cei care doresc să joace acest joc şi să arate Braşovului şi lumii întregi că este originar de aici, din Braşov, şi este al nostru”, a detaliat dr. Alexandru Stănescu.


   Ziua Jocului Braşoveanca este dedicată recuperării şi recunoaşterii acestui dans ca simbol al Braşovului şi face parte din proiectul cultural Sm@rtCult Brasov, implementat de Asociaţia Mă implic (cofinanţator) în perioada 2 august-11 octombrie 2018 şi finanţat din Bugetul Primăriei Braşov.

Obiectivul proiectului Sm@rtCult este promovarea unor valori şi simboluri locale, de importanţă la nivel naţional.


    Activităţile propuse în proiect Sm@rtCult Brasov sunt organizarea unui eveniment dedicat recuperării şi recunoaşterii jocului Braşoveanca ca parte a moştenirii culturale braşovene precum şi realizarea unei aplicaţii IT care să permită turiştilor să descarce pe smartphone trei trasee culturale care valorifică patrimoniul construit din zona istorică a Braşovului.

În contextul anului Centenar unul dintre trasee propuse cuprinde locuri şi monumente în care au avut loc evenimente care au avut consecinţe în planul luptei pentru drepturi politice şi naţionale a românilor din Transilvania şi Țările Române (ex. casa negustorului Ion Nica în care a fost elaborat programul revoluţiei din Moldova sau locul în care fost compus imnul naţional).

De asemenea, vor fi organizate info-trip-uri cu ghizii turistici din oraş.

Comentarii

Ultimă oră