Sari la conținut
mesaj-pentru-brasoveni-de-la-ipj-brasov

ATENȚIE LA INDICATORUL ”TRECERE PENTRU PIETONI” !

Atitudinea participanților la traficul rutier trebuie să fie în permanență preventivă, bazată pe bun simț și respect!


Indiferent dacă se află în mediul urban sau rural, participanții la traficul rutier trebuie să cunoască și să respecte regulile de circulație care să-i ferească de orice fel de implicare în evenimente rutiere.


Astfel, in scopul prevenirii comiterii de accidente rutiere, în calitate de conducători auto, vă recomandăm:


- reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni;
- acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii;
- adaptați viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni;
- păstrați distanța regulamentară în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră;
- nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului;
- evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni.
- o atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative.


De asemenea, pentru o atitudine preventivă, Poliția recomandă pietonilor:


- respectați regulile de circulație ! Nu va riscați viața și sănătatea ! Nu traversați strada prin locuri nepermise !
- traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dvs.! Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau prin spatele autovehiculelor oprite !

- traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi. Drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol. Oferiți-le conducatorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare ! În condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește considerabil.

- fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtati haine de culori deschise si elemente reflectrizante !
- acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în functiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vâ aflați pe trecerea pentru pietoni.


Ordonanța de Urgență nr. 195/2001 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, prevede că:

Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte amendă, respectiv 580-725 ron) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile de către conducătorul de autovehicul.

Nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a I-a de sancțiuni (2-3 puncte amendă, respectiv 290-435 ron).

Comentarii

Ultimă oră