Sari la conținut

Medicii nu pot elibera reţeta electronică. Află de ce

Medicii nu pot elibera, de vineri, reţeta electronică.Un motiv pentru care aceasta nu a putut fi introdusă îl reprezintă faptul că modificările legislative necesare nu au fost efectuate. Este drept că, în prima fază, reţeta electronică ar fi trebuit să meargă în paralel cu cea clasică, pe hârtie, însă, chiar şi aşa, începutul este unul ratat.

"Nu s-a finalizat nici documentul de norme pentru reţeta electronică. Sunt două legi diferite. Nu s-a finalizat nici soft-ul pentru introducerea reţetei electronice şi, de asemenea, nu s-a finalizat nici chestiunea cu alertele. S-a anunţat că vor fi nişte alerte care ne arată că acest medicament este în doză prea mare sau că acest medicament stee contraindicat într-o anumită boală", a declarat Sanda Alexiu, secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Doctorul consideră că reţeta electronică ar fi un ajutor pentru toată lumea, dar că ar fi trebuit mai întâi introdus cardul electronic de sănătate şi abia apoi reţeta.

"Ştim bine că există probleme la sistemul informatic integrat, care stă la baza acestei reţete electronice.

"Deci, practic, acel sistem care ne dă nouă calitatea de asigurat pentru fiecare pacient, astfel încât unii pacienţi se vor trezi că nu apar asiguraţi în sistem, deci nu pot beneficia de servicii medicale, nici de consultaţii, nici de internări, nicidecum de reţetă electronică.

"Deocamdată, şase luni va fi dublu, adică se lucrează şi electronic, şi pe vechile reţete, ceea ce înseamnă muncă în plus, pentru că trebuie să ţii şi evidenţa pe hârtie, şi registrele, şi în mod electronic", consideră Sanda Alexiu.

Reţeta electronică se aplică în 23 de ţări din Europa, unde există un sistem unic de prescriere. Prin acest sistem se speră să se evite fraudele.

Comentarii

Ultimă oră