Medicul braşovean Constantin Cârstea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat  vineri, la Sinaia, că prevederea contractului-cadru pe 2011-2012, potrivit căreia medicii specialişti vor putea prelua atribuţiile medicilor de familie, este "o ilegalitate" şi o formă de şantaj din partea CNAS.

Cârstea susţine că medicii specialişti nu sunt sub nici o formă de acord să preia atribuţiile medicilor de familie.

Nu vor semna contractele. Nici un medic de altă specialitate nu va prelua nici un fel de activitate a medicilor de familie, pentru că nu sunt de acord să îşi asume responsabilităţi pe care nu le pot onora. Ar fi şi ilegal să facă acest lucru, pentru că nu pot desfăşura activităţi pentru care nu au calificarea legală să le onoreze", a afirmat vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România. Constantin Cârstea a catalogat atitudinea reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) faţă de medicii de familie care refuză să semneze contractul-cadru pe 2011-2012 drept "şantaj". Medicul a avertizat: "Şantajul nu va funcţiona. CNAS încearcă să îi sperie pe medicii de familie că vor fi lăsaţi în afara sistemului şi că altcineva va prelua activităţile lor. Noi am încercat să impunem lucrurile cu forţa argumentului. Autorităţile ne impun însă să folosim argumentul forţei".
Patru zile de congres. De joi până sâmbătă, la Sinaia, a avut loc Forumul Internaţional Euripa, organizat de Asociaţia europeană a medicilor de familie cu practică în mediul rural şi în zone izolate, precum şi conferinţa "Cercetare şi calitate în medicina rurală", organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, la care au participat zeci de medici din ţară, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor internaţionale a medicilor