Sari la conținut

Maşini electrice în oraşele cu peste 100.000 de locuitori

Renault a pus la punct împreună cu furnizorii de energie şi de infrastructură un caiet de sarcini care va fi prezentat celor 20 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori pentru a încheia parteneriate care să ducă la introducerea maşinilor electrice în ţară.
Investiţie în staţii de încărcare. Renault speră că oraşele cu bugete mai mari vor fi dispuse să investească în staţii de încărcare şi să cumpere unele maşini. Renault a adus în România două vehicule electrice: Fluence ZE şi Kangoo ZE care vor ajunge pe şosele spre finalul anului, iar în prezent au fost aduse pentru a fi testate. Renault discută de ceva timp cu furnizorii de energie şi e pe cale de a încheia parteneriate şi de a întocmi caiete de sarcini care, începând cu luna iunie sau iulie, vor fi prezentate autorităţilor din 20 de oraşe româneşti cu peste 100.000 de locuitori.
Posibile subvenţii de la stat. Apoi, în urmatoarea etapă, în funcţie de disponibilitatea fiecărui oraş, se va decide dacă autorităţile vor investi în infrastructura de încărcare sau dacă unele instituţii vor cumpăra maşini. Renault spune că pentru început maşinile electrice se vor adresa mai ales persoanelor juridice, însă cu cât numărul staţiilor de încărcare este mai mare, cu atât vor deveni mai atrăgătoare pentru publicul larg, mai ales că şi statul e pe cale să ofere oficial subvenţii de 5.000 de euro cumpărătorilor unor astfel de vehicule.
Cât costă maşinile electrice. Fluence ZE costă circa 26.000 de euro, iar taxa lunară pentru baterie este 79 euro/lună, pentru trei ani. Autonomia e de 160 km. iar motorul dezvoltă echivalentul a 100 CP. Bateria este plătită lunar, timp de trei ani, iar maşina poate atinge maxim 135 km/h. Renault a anunţat şi preţurile vehiculului comercial Kangoo ZE care va costa 21.200 euro, iar în ţări precum Franţa costul va fi de 16.200 euro, datorită subvenţiilor. Taxa lunară pentru baterie este 72 euro şi trebuie plătită timp de patru ani.

"Rabla electrică", la start! Din această săptămână, Programul "Rabla" va putea fi accesat şi de românii care vor să cumpere autovehicule electrice. Ei vor primi în locul unei maşini casate şase vouchere, în valoare totală de peste 5.000 de euro. ""Cei care vor dori să cumpere autovehicule electrice şi casează maşini vechi vor primi şase vouchere, şi nu unul ca pentru programul obişnuit, ceea ce înseamnă peste 5.000 de euro. Asta înseamnă diferenţa de preţ între o maşină cu combustibil şi una electrică. În plus, celor care nu vor participa la Programul «Rabla» o să le acordăm o facilitate de 25% din preţul autovehicului electric, dar nu mai mult de 5.000 de euro", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. El a precizat că în perioada următoare vor fi organizate diverse târguri de maşini electrice pentru a oferi posiblitatea producătorilor şi dealerilor să-şi prezinte maşinile care funcţionează doar pe bază de acumulatori electrici.

Comentarii

Ultimă oră