Sari la conținut

Mărţişoarele cu motive tradiţionale româneşti, în trend anul acesta

martisoarele-cu-motive-traditioanele-romanesti-in-trend-anul-acesta

Au apărut primii comercianţi de mărţişoare în spaţiile publice din Braşov.

Începând de luni, mărţişoare se vând pe pietonalul Parcului Nicolae Titulescu, dar şi în pieţele braşovene. Pe majoritatea tarabelor deja instalate, cele mai multe mărţişoare sunt handmade şi peste tot motivele tradiţionale româneşti par să fie numitorul comun al delicatelor piese. Aceasta este tendinţa din acest an, ne spun artizanii. Fie că sunt croşetate, pictate sau cusute, cumpărătorii au început să aprecieze tot mai mult mărțișoarele lucrate migălos, explică meşteşugarii.

„Din ce în ce mai mult, în fiecare an se poartă mărţişoare handmade. Sperăm să se renunţe la chinezării şi să se poarte mărţişoare lucrate manual. Avem mărţişoare croşetate, făcute din lut polimeric, cu motive tradiţionale româneşti, mărţişoare din lemn, gravate şi pictate”, a arătat Alina Lăptucă, artizan din Braşov.

Munca este destul de migăloasă, pentru un singur obiect croşetat, de exemplu, fiind nevoie de cel puţin o jumătate de oră. „Fiecare piesă este croşetată. Întâi se face floricica pentru ghiocelul croşetat, de exemplu, apoi tulpina, apoi se unesc, se prinde ac de broşă”, a detaliat Alina Lăptucă.

La o altă tarabă, în prim plan ieşeau mărţişoarele cusute manual, pe mici bucăţi de pânză, evident, tot cu motive tradiţionale româneşti. „Soţia – Tatiana Drăghici, le execută, sunt mărţişoare tradiţionale, cu motive româneşti, luate de pe ii tradiţionale şi din alte materiale disponibile.

Procedura este de a coase pe pânză, etamină, în principiu, modele, sub diverse forme, apoi este aplicat pe suport. Sunt coliere, pandative, astfel încât să poată fi purtate şi după mărţişor”, a explicat un comerciant din Făgăraş. Pentru aceste mărţişoare, importantă este şi partea de documentare, a mai spus comerciantul.

Preţurile mărţişoarelor handmade încep de la 4 sau 5 lei şi cresc în funcţie de pretenţiile cumpărătorului.

Sursa: bzb.ro

Comentarii

Ultimă oră