Sari la conținut

Manifestări dedicate Protectoarei Oraşului, la Brașov

manifestari-dedicate-protectoarei-orasului-la-brasov

Procesiune religioasă și ceremonial militar pentru sărbătoarea Sf. Fecioare Maria – ocrotitoarea Brașovului

Brșovenii sunt aşteptaţi, sâmbătă, la o serie de manifestări care vor avea loc în avans, să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria - Ocrotitoarea oraşului, a cărei Naştere este prăznuită în 8 septembrie, printr-o procesiune militară şi religioasă deosebită.


   Acţiunile dedicate sărbătoririi Sfintei Fecioare Maria – consacrată din 2010 drept protectoarea Braşovului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - vor începe sâmbătă, 7 septembrie 2019, de la ora 14.00, cu lansarea unui volum deosebit pentru istoria Naţiunii Române şi vor continua cu o serie de ceremonialuri militare şi religioase.

„Cavalerii lui Dumnezeu”, un roman care poate schimba percepția asupra istoriei


   Manifestările dedicate Ocrotitoarei Braşovului încep cu lansarea volumului „Cavalerii lui Dumnezeu”, a scriitorului Radu Silviu, o carte care schimbă o serie de lucruri pe care le cunoaştem cu privire la istoria noastră naţională. Lansarea va avea loc de la ora 14.00, la Centrul Cultural Reduta.


   „«Cavalerii lui Dumnezeu» este un roman bine gradat, construit cu rigoare, cu personaje pe care nu le uiţi în clipa în care ai terminat de citit. Ochiul scriitorului nu se opreşte la aparenţele fizice ale personajelor şi lucrurilor, ci trece dincolo de ele. Atmosfera romanului, chiar dacă intangibilă, oferă o privire reală asupra unui univers inventat în vederea unui scop clar, bine precizat. Cu greu te poţi desprinde de paginile lui. Cu lecţia bine înţeleasă, însă, cumva, adânc înlăuntrul tău, aştepţi o nouă intrigă, un nou pas, o nouă carte. Când reuşeşti asta, ca scriitor, poţi spune că ai câştigat războiul, nu doar o bătălie”, a precizat scriitoarea şi jurnalista Elena Loreta Popa.

      Ceremonial militar de excepţie

În avansul acestei mari sărbători importantă pentru comunitatea braşoveană şi Jandarmeria a pregătit un ceremonial militar de excepţie, începând cu ora 16.15 în Piaţa Unirii, la care vor participa atât jandarmii braşoveni, cât şi cei de la inspectoratele din Covasna, Harghita, Sibiu şi Alba, precum şi un Batalion al Gărzii de Protocol, dar şi al Detaşamentului Călare din cadrul Direcţiei Generale a Jandarmeriei Bucureşti.

Manifestările vor continua, de la ora 17.00, cu slujba de vecernie, care va fi oficiată de un sobor de 31 de preoţi, la Biserica „Sf. Treime” din Şcheii Braşovului.


     Precesiune religioasă prin Centrul Vechi al Brașovului


   Tot la Biserica „Sf. Treime” din Şcheii Braşovului, va fi organizat, de la ora 17.30, un ceremonial de ridicare a Drapelului în locul unde s-a cântat pentru prima dată Imnul „Deşteaptă-te române”.


  Apoi, o procesiune, organizată cu binecuvântarea ÎPS dr. Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, va avea loc pe traseul - Biserica „Sf. Treime” - Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului Braşov.


    După intrarea în biserica din Piaţa Sfatului din Braşov cu icoana din mozaic în stil bizantin, „Maica Domnului Rugătoare”, va fi oficiată Litia.

Pe drum vor fi mai mute opriri: monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, Colegiul Naţional Andrei Şaguna, Maternitate, la sediul Asociaţiei Revoluţionarilor, unde va fi expus drapelul Revoluţiei din ’89, iar pelerinajul se va încheia cu un Te Deum în Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.


   De altfel, în momentul în care procesiunea va ajunge în jurul orei 18.50 la Catedrala din Piaţa Sfatului, cei aproape 300 de militari prezenţi vor da onorul.


   Binecuvântarea şi aprobările necesare pentru organizarea acestor manifestări dedicate Protectoarei Braşovului au fost acordate de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, şi cerute de către părintele protopop al Braşovului, Dănuţ Benga.

  Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Ardealului, Jandarmeriei Naţională, Ordinul Militar Sfânta Maria, inspectoratele judeţene de jandarmi Braşov, Sibiu, Alba, Covasna, Harghita, Batalionul de Gardă şi Protocol şi Jandarmeria călare a Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti.

   „Datorită acestor două evenimente importante pentru Braşov, pelerinajul religios dedicat Maicii Domnului şi Festivalul Oktoberfest, am reuşit să aducem un zâmbet pe chipul colegilor din industria ospitalităţii, ţinând cont că s-au ocupat aproape toate locurile de cazare pentru acest final de săptămână. Este demn de menţionat faptul că nici unul dintre aceste evenimente nu este finanţat din bani publici, iar eforturile pentru organizarea acestora sunt exclusiv private, însă aduc o contribuţie de excepţie turismului braşovean”, a precizat comandorul general al Ordinului Sfintei Maria, prof. dr. Liviu Pandele.


    Fecioara Maria a fost aleasă ocrotitoarea oraşului Braşov în 2010, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii

Ultimă oră