Sari la conținut
maine-incepe-postul-sfintei-marii

La 1 august începe Postul Sfintei Mărie, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului. Ca vechime, dintre cele patru posturi de durată din timpul anului, Postul Maicii Domnului este cel mai nou, datând de prin secolul al V-lea, când cultul şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au cunoscut o importanţă mai mare, scrie click.ro.

Postul acesta este rânduit de Biserică pentru a aminti creştinătăţii virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de Postul pentru care, potrivit tradiţiei, Maica Domnului s-a pregătit pentru a trece la viaţa veşnică. O vreme, durata şi felul postirii nu erau la fel în lumea creştină: în Antiohia creştinii posteau o singură zi, pe 6 august, în ziua Schimbării la Faţă  a Domnului; la Constantinopol  postul dura 4 zile, la Ierusalim postul era respectat timp de 8 zile. În răsărit, creştinii posteau în luna august; de aceea, Postul era numit Postul lui August, în schimb, apusenii posteau în luna septembrie.

Erau şi creştini care nu posteau, considerând că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi de bucurie, pentru că Maica Domnului a plecat de la amărăciunea lumească şi s-a urcat la cer şi stă alături de Fiul său preaiubit. Abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local de la Constantinopol, care s-a desfăşurat  în anul 1166, sub conducerea patriarhului ecumenic Luca Crysoverghi, s-a hotărât ca postul Maicii Domnului să înceapă la data de 1 august şi să dureze până la Sărbătoarea Adormirii (în data de 15 august) în toată Ortodoxia.

În seara zilei de 31 iulie se lasă sec, dar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest Post este mai uşor decât Postul Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.

CUM SE POSTEŞTE

În timpul Postului se ajunează lunea, miercurea şi vinerea până seara la ora 21; atunci postitorii pot să consume mâncare uscată.  Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi la vin. În ziua sărbătorii Schimbării la Faţă, la 6 august, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, la peşte şi la vin.

În seara zilei de 31 iulie, creştinii sărbătoresc Lăsata secului, când ei pot să consume alimente de dulce: carne, lapte, ouă, brânză. A doua zi, la 1 august, credinciosul începe Postul şi, de bună voie, renunţă la mâncarea de dulce. Postul Sfintei Măria are o semnificaţie deosebită, pentru că Fecioara Maria, prin viaţa ei trăită pe pământ ne-a arătat că postul întregit de rugăciune ne fortifică  atât sufletul, cât şi trupul. Credincioşii care postesc se pot împărtăşi în timpul Postului, dar şi în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august

Comentarii

Ultimă oră