Sari la conținut

Luptătorii anticomunişti, onoraţi la Braşov şi la Făgăraş

luptatorii-anticomunisti-onorati-la-brasov-si-la-fagaras

Un ceremonial militar şi religios s-a desfăşurat marţi, 10 martie 2020, la monumentul luptătorilor anticomunişti de lângă Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale. Aproape 200 de braşoveni au participat la ceremonial şi le-au adus un omagiu celor care s-au opus opresiunii regimului comunist şi au luptat pentru libertatea noastră.


  „Ne întâlnim an de an aici, la acest monument, pe care l-am amenajat pentru Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic în semn de recunoaştere a jertfelor care au fost făcute de-a lungul timpului de către înaintaşii noştri, de către cei care s-au luptat contra comunismului”, a declarat George Scripcaru, primarul Braşovului.


   „Sighet, Gherla, Aiud, Jilava, Râmnicu-Sărat, Piteşti, Mislea, Poarta Albă, Salcia, Periprava şi celelalte închisori, lagăre şi colonii de muncă, centre de anchetă sau de triere şi locuri de domiciliu obligatoriu unde au suferit cei deţinuţi politic sunt tot atâtea puncte pe harta terorii instaurate în România de regimul comunist. Sunt, însă, şi mult mai mult de atât. Aceste locuri, precum şi cele în care au luptat şi au murit membrii rezistenţei anticomuniste din munţi, reprezintă dovezi că au existat mulţi, foarte mulţi români care s-au împotrivit comunismului. Că au existat oameni care - aşa cum scrie în testamentul politic al Grupului Carpatin Făgărăşan - cu sângele şi suferinţa lor «au spălat faţa României, pătată de laşităţi şi trădări». Că aceşti oameni au pus mai presus de orice, chiar de propria viaţă, onoarea, dorinţa de libertate, dragostea de neam şi ţară. Îi comemorăm astăzi pe cei ce nu mai sunt, ne înclinăm în faţa supravieţuitorilor, dar noi toţi - şi mai ales generaţia tânără – trebuie să rămânem fideli valorilor şi principiilor care i-au călăuzit în lupta şi în suferinţa lor. Pentru ca orori precum cele comise de regimul comunist să nu se repete”, a spus Cătălin Văsii, prefectul judeţului.

 În slujba religioasă ţinută de preoţi ortodocşi, greco-catolici, catolici şi evanghelici au fost amintite toate locurile în care au existat deţinuţi politic şi cele în care Rezistenţa anticomunistă a ţinut sus steagul libertăţii.


   „N-am putea să spunem că nu şi-au dat tot interesul să iasă cât mai bine, cât mai frumos şi vreau să transmit un respect deosebit întregului cler, lucru care mi-a scăpat din cauza emoţiilor”, a precizat Alexandru Chistol, vicepreşedinte Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic.


    Vremea rea şi restricţiile pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului au făcut ca numărul de persoane care au participat la eveniment să nu fie unul foarte mare, însă chiar şi aşa, au fost aproape 200 de persoane care au participat la ceremonial. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi de diferite confesiuni - ortodoxă, greco-catolică, evanghelică germană.


   Ziua de 9 martie a fost declarată în 2011, oficial, Ziua Deţinuţilor Politic Anticomunişti din România.

  Rezistenţa anticomunistă şi „rezistenţa anticoronavirus”


   La Făgăraş, eroii anticomunişti au fost comemoraţi ieri, cu toate că Primăria Făgăraş a dispus anularea evenimentului, ca măsură de prevenţie împotriva coronavirusului. După o slujbă de pomenire la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din oraş, oamenii s-au adunat la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din faţa Cetăţii Făgăraşului, unde s-au depus coroane de flori, s-a înălţat o rugăciune spre cer după care s-a cântat Imnul luptătorului căzut.

Comentarii

Ultimă oră