Sari la conținut

Lupta pentru fotoliul de la Casa Alba, pe ultima sută de metri

lupta-pentru-fotoliul-de-la-casa-alba-pe-ultima-suta-de-metri

Zeci de mii de americani au votat deja pentru Hillary Clinton, Donald Trump şi alţi candidaţi în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în contextul în care cele mai multe state permit votul anticipat - o tradiţie americană. Cu cinci săptămâni înainte de alegeri, oamenii nu se grăbesc totuşi să voteze.

Alegătorii pot vota anticipat în două moduri, conform news.ro. Prin poştă o pot face în 50 de state. Este necesar, în general, să ceară un buletin de vot în avans. În 20 de state este necesar să justifice absenţa de la vot pe 8 noiembrie. Alte trei state - şi anume Washington, Oregon şi Colorado - le trimit în mod sistematic buletine de vot tuturor alegătorilor înscrişi. Personal, americanii pot vota în secţii de votare. Această posibilitate este valabilă în diverse grade în 37 de state, potrivit Conferinţei Naţionale a Legislaturilor de Stat. Acest tip de vot, în persoană, începe în general în octombrie şi este accesibil deja în trei state, inclusiv în Iowa. În Ohio va fi disponibil săptămâna viitoare.

Deşi este imposibil să se ştie cine conduce - democrata sau republicanul -, există unele indicii, în contextul în care alegătorii americani sunt înscrişi pe liste ca democraţi, republicani, independenţi sau de alt fel. Iar autorităţile furnizează uneori statistici despre numărul de alegători ai fiecărei părţi care a cerut sau a trimis un buletin de vot.

În Iowa, de exemplu, de două ori mai mulţi democraţi decât republicani au cerut un buletin de vot în avans, ceea ce sugerează un avans pentru Hillary Clinton. Însă aceste analize nu pot preconiza rezultatul final.

De asemenea, persoanele în vârstă votează, în general, înaintea tinerilor, ceea ce îi favorizează pe republicani.

Votul anticipat nu este o invenţie recentă şi se află în plină dezvoltare. În 1996, potrivit Biroului pentru recensământ, doar 10,5% dintre alegători au votat în avans.

Comentarii

Ultimă oră